Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΑΝ ΕΜΠΛΕΚΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΒΓΑΛΕΙ 554 ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ MOODYS ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ

Εγκληματικές παραλείψεις

Συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν επαφές του 23χρονου επίδοξου βομβιστή με την Αλ Κάιντα. Μεγάλα ερωτήματα εγείρονται για τους ελλιπείς ελέγχους από το Υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε φυλακή κοντά στο Ντιτρόιτ κρατείται από χθες ο επίδοξος βομβιστής της πτήσης των αμερικανικών αερογραμμών Delta από το Άμστερνταμ για το Ντιτρόιτ. Ο 23χρονος Νιγηριανός αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης με ποινή φυλάκισης 40 χρόνων. Ανάστατη είναι η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. Η Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν επικίνδυνα χαλαρώσει και ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Ο Αμερικανός πρόεδρος δια του εκπροσώπου του υπογραμμίζει ότι το περιστατικό δεν ενδείκνυται για κομματική εκμετάλλευση.

Προειδοποιήσεις μετά….βίζας

Το νοσοκομείο όπου ο επίδοξος βομβιστής νοσηλεύτηκε με εγκαύματαΟ Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλέμπ, ο 23χρονος Νιγηριανός, που από χθες κρατείται σε φυλακή έξω από το Ντιτρόιτ κατηγορείται ότι μετέφερε εκρηκτική ύλη στο αεροσκάφος των αερογραμμών Northwest και ότι επιχείρησε να το τινάξει στον αέρα μαζί με τους 400 επιβάτες. Η ποινή που θα αντιμετωπίσει είναι φυλάκιση 40 χρόνων. Το περίεργο είναι ότι ο πατέρας, ένας πρώην υπουργός και μεγαλοτραπεζίτης, είχε προειδοποιήσει τον Aμερικανό πρέσβη στη Νιγηρία, μήνες πριν από την τρομοκρατική απόπειρα, για τις ισλαμιστικές θέσεις του γιού του. Σχετική δήλωσή του μετέδωσε χθες το αμερικανικό δίκτυο CNN. Στον Αμερικανό πρέσβη αποκάλυψε ότι γνώριζε για τις επισκέψεις και την παραμονή του γιού του στην Υεμένη, όπου προετοιμάζονταν για τον «ιερό πόλεμο». Και η παρουσιάστρια του CNN δεν μπορούσε να κρύψει την απορία της μπροστά στην κάμερα. «Φανταστείτε», αναρωτήθηκε φωναχτά, «ότι υπάρχει ένας νεαρός, του οποίου ο πατέρας προειδοποιεί τις αμερικανικές αρχές για τις ακραίες απόψεις του και οι Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτα»!

Το μόνο που έκαναν οι Αμερικανοί μετά την προειδοποίηση ήταν να βάλουν το όνομα του νεαρού Νιγηριανού σε έναν κατάλογο με άλλα 500 χιλιάδες ονόματα. Και κάτι ακόμη: οι αρχές ανανέωσαν και τη βίζα εισόδου στις ΗΠΑ.

Εγκληματική αμέλειεα

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο«Το όνομά του συμπεριλαμβάνονταν σε ένα κατάλογο μαζί με άλλους 500.000 ανθρώπους», δήλωσε στο ABC, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, «και δεν γνωρίζαμε τίποτα άλλο. Το θέμα είναι γατί δεν είχαμε καλύτερη πληροφόρηση για να μετακινήσουμε το όνομά του σε έναν άλλο, πιο ειδικό κατάλογο με λιγότερα ονόματα και να του απαγορεύσουμε την είσοδο στη χώρα. Από τις έρευνες σήμερα προκύπτει ότι τέτοια ενημέρωση δεν υπήρχε και έτσι δεν περάσαμε το όνομά του σε αυτόν τον ειδικό κατάλογο, στον οποίο όλες οι αρχές έχουν πρόσβαση και που επιβάλλει επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια».

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατήγγειλαν τα μέτρα ασφαλείας στις αεροπορικές πτήσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο Μιτς Μακ Κόνελ, επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, και ο συνάδελφός του Πίτερ Κινγκ ζήτησαν να συσταθεί εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για να διαπιστωθεί πώς δόθηκε ταξιδιωτική βίζα σε κάποιο, που το όνομά του βρίσκεται σε κατάλογο υπόπτων και του οποίου ο πατέρας είχε προειδοποιήσει για τις ακραίες απόψεις του τις αμερικανικές αρχές.

Πράκτορες του FBI ερευνούν το παρελθόν του Νιγηριανού

Σύμφωνα με το FBI ο 23χρονος Νιγηριανός, που σπούδασε μηχανολόγος στο Λονδίνο, φαίνεται να είχε επαφές με την Αλ Κάιντα, όχι μόνο διότι το Λονδίνο είναι προνομιακός χώρος στρατολόγησης νέων, αλλά και διότι ταξίδεψε πολλές φορές στην Υεμένη, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εκπαίδευσης της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ναπολιτάνο θεωρεί άκαιρη μια τέτοια δημόσια συζήτηση. Αλλά επιβεβαιώνει ότι η ποσότητα νιτρογλυκερίνης, που ο Νιγηριανός είχε κρύψει στο μηρό του ποδιού του και που χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι τρομοκράτες της οργάνωσης, έφτανε για να τιναχτεί στον αέρα όλο το αεροσκάφος με τους επιβάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: