Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτη επέτειος του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς Οι εκδηλώσεις για την επέτειο θα διαρκέσουν 22 ημέρες-όσο διήρκεσε και ο πόλεμος







Οι εκδηλώσεις για την επέτειο θα διαρκέσουν 22 ημέρες -όσο διήρκεσε και ο πόλεμος- και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιανουαρίου του 2010.

Οι σειρήνες ήχησαν σήμερα το πρωί της Κυριακής, στη Λωρίδα της Γάζας για την πρώτη επέτειο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει το παλαιστινιακό αυτό έδαφος.

Οι σειρήνες ήχησαν στις 11:20 τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πριν από ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας και οι οποίες, σύμφωνα με το Ισραήλ στόχο είχαν να τερματίσουν τις παλαιστινιακές πυραυλικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

Πολλές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από την τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή αναμένεται να διαρκέσουν 22 ημέρες, όσο διήρκεσε και ο πόλεμος και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιανουαρίου του 2010.

«Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εκθέσουμε στα μάτια όλου του κόσμου τον πόλεμο αυτόν και τις σφαγές που δεν έχουν προηγούμενο», δήλωσε ο Ιχάμπ αλ-Γκουσέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.

Η ισραηλινή επίθεση άρχισε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τουλάχιστον 225 νεκρούς σε 24 ώρες.

Ο πόλεμος στη Γάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστινίους και σε 13 Ισραηλινούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Καταστροφική η κατάσταση στη Γάζα»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον πόλεμο στη Γάζα που προκάλεσε η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού με την κωδική ονομασία «συμπαγές μολύβι». Η κατάσταση, έναν χρόνο αργότερα, είναι καταστροφική.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην έκθεσή τους που δημοσιεύεται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ισραηλινή εισβολή καταδικάζουν το Ισραήλ, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και κατηγορούν τη διεθνή κοινότητα ότι πρόδωσε του Παλαιστίνιους.

«H διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση»

Πανταχού παρούσα η Χαμάς στη Γάζα Πανταχού παρούσα η Χαμάς στη ΓάζαΠερισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, που άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 και ολοκληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2009, με την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας από το Ισραήλ. Στη διάρκεια του πολέμου καταστράφηκε μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας. Σπίτια, σχολεία και δρόμοι μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ο αποκλεισμός που είχε επιβάλει το Ισραήλ δεν επέτρεψε την ανοικοδόμηση της πολύπαθης παλαιστινιακής περιοχής. Έναν χρόνο μετά ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Medico International Τσάφριρ Κόεν περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Δεν μπορούσα ούτε να το φανταστώ. Πέρυσι, όταν άρχισαν οι επιθέσεις ήμουν εδώ.

Σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι. Η κατάσταση ήταν δραματική. Ένα χρόνο αργότερα από τους 100 χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, περίπου 20 χιλιάδες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση».

«Το Ισραήλ έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση»

Εικόνες καταστροφής παντού Εικόνες καταστροφής παντούΤο σύστημα περίθαλψης έχει καταρρεύσει στη Γάζα. Η ισραηλινή επιχείρηση στις αρχές του χρόνου έδωσε τη χαριστική βολή. Περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι αποκλεισμένοι.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μεταφέρουν φάρμακα στην περιοχή, ωστόσο οι Ισραηλινοί δημιουργούν προσκόμματα στην μεταφορά ιατρικών μηχανημάτων και καυσίμων. Η ηλεκτροδότηση είναι προβληματική, το ίδιο και το σύστημα αποχέτευσης. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή. Δεν μπορεί να γίνει καν λόγος για ανοικοδόμηση», θα πει ο κ. Κόεν αναφερόμενος στις ισραηλινές ευθύνες. «Το Ισραήλ έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, δεν υπάρχει λοιπόν ανάπτυξη και δεν υπάρχει ανασυγκρότηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας δεν υποφέρουν από την πείνα, αλλά εξαρτώνται από το εξωτερικό. Εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και περίπου 30 μήνες δεν επιτρέπεται να εξάγουν οτιδήποτε και επειδή η διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων απαγορεύεται, δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Οι Παλαιστίνιοι εξαρτώνται από τη διεθνή υποστήριξη», υποστηρίζει ο Τσάφριρ Κόεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: