Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Νεκροί έξι Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά


gaza_israel2Έξι Παλαιστίνιους πυροβόλησαν και σκότωσαν το Σάββατο Ισραηλινοί στρατιώτες, σε δύο διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια από τις χειρότερες ημέρες βίας των τελευταίων μηνών. Συνεργάτης του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος για κλιμάκωση της βίας. Ωστόσο, το Ισραήλ επιμένει ότι είναι έτοιμο να επαναλάβει αμέσως τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για απόπειρα παράνομης εισόδου στο ισραηλινό έδαφος, ενώ παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα.

Στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι γιατροί και υτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στρατιώτες περικύκλωσαν τις κατοικίες τριών μελών των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του αλ-Ακσα, ένοπλης οργάνωση που συνδέεται με τη Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια σκότωσαν και τους τρεις.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα τόνισε ότι αυτή η σοβαρή ισραηλινή κλιμάκωση δείχνει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και ότι προσπαθήσει να δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν έκανε κανένα σχόλιο για το επεισόδιο στη Δυτική Όχθη, που σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το θάνατο ενός Ισραηλινού σε ενέδρα στην περιοχή, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τμήμα του μελλοντικού τους κράτους.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: