Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Χωματερή σε αρχαιολογικό χώρο στην Άνδρο!



Ούτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν σέβονται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ανδρου, συντηρώντας ένα απίστευτο οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα που αποτελεί δυσφήμιση για ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων!

Αιτία είναι η αδιαφορία που επιδεικνύουν για τη μεταφορά της μοναδικής χωματερής του νησιού σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Στρόφυλλας, στην οποία έχει ανακαλυφθεί η αρχαιότερη νεολιθική πόλη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πόλη αυτή χρονολογείται στα 4500 π.Χ. με κτίρια που εκτείνονται σε 25 στρέμματα και με βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν το 1994 σε έκταση 250 τ.μ.

Αρχή επί Βουλγαράκη

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για το υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος ενέδωσε στις πιέσεις των τοπικών αρχόντων, δίνοντας παράταση ζωής στον ΧΥΤΑ ώσπου να βρεθεί εναλλακτική λύση.

Και επειδή στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, η χωματερή παραμένει στη θέση της και σιγοκαίει χειμώνα -καλοκαίρι, συγκεντρώνοντας απόβλητα κάθε λογής.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν κάτοικοι του νησιού στο protothema.gr, ότι στον χώρο, εκτός από τα οικιακά απορρίμματα, καταλήγουν απόβλητα του κέντρου υγείας και σφαγείων, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στο νησί!

Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση και η αδιαφορία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νησιού να πάρει μέτρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων οδήγησε σε νέα προσφυγή στο ΣτΕ πριν από δύο χρόνια με σκοπό την ακύρωση της απόφασης Βουλγαράκη για την παραμονή κατά έναν χρόνο της χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε και το δικαστήριο εμφανίστηκε αρνητικό στη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αλλά η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί εδώ και 1,5 χρόνο, παρατείνοντας το κακό!

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι τρεις δήμοι της Ανδρου αψήφησαν και παλαιότερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ακύρωνε κάθε παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

Η προσφυγή των κατοίκων είχε γίνει το 1997 όταν οι δήμοι ζήτησαν την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να κατασκευάσουν τσιμεντένια ράμπα για να διευκολύνει το άδειασμα στον ΧΥΤΑ των απορριμματοφόρων.

Το σχέδιο είχε ακυρώσει το ΣτΕ αλλά έκτοτε το ΥΠΟΠ έδωσε διαδοχικές παρατάσεις και η κοροϊδία συνεχίζεται!…

Και λατομεία…

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Χέλμη, πολιτικό μηχανικό και κάτοικο του νησιού, η περιοχή του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο καθώς, εκτός από τη χωματερή, στον ίδιο χώρο λειτουργεί μονάδα σκυροδέματος και δύο λατομεία!

«Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει το νησί για τη χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας, που μόλις πρόσφατα ξύπνησε για να θεσπίσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης στο νησί», επισημαίνει ο κ. Χέλμης.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: