Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Αφγανιστάν: Πράκτορες της CIA οι οκτώ νεκροί Αμερικανοί Η επίθεση σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Χοστ.


Πράκτορες της CIA ήταν οι οκτώ Αμερικανοί πολίτες που σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική βάση στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, την Τετάρτη, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Χοστ, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η βάση αποτελεί κέντρο για το προσωπικό που εργάζεται σε έργα ανοικοδόμησης στο πλαίσιο της στρατηγικής του Aμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη «σταθεροποίηση» της χώρας μετά από οκτώ χρόνια αδιάκοπου πολέμου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σημειώθηκε έκρηξη στην Χοστ και ότι οκτώ Αμερικανοί σκοτώθηκαν», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Αρκετοί άλλοι, ουδείς εκ των οποίων ανήκαν στα στρατεύματα των ΗΠΑ και του NATO, τραυματίστηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Η CIA δεν έκανε επίσημα κανένα σχόλιο.

Αξιωματικός του αφγανικού στρατού ο βομβιστής

Ο άνθρωπος που έφερε σε πέρας την επίθεση αυτοκτονίας ήταν ένας «ανδρείος αξιωματικός» του στρατού του Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Οι Ταλιμπάν διεκδίκησαν την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες στην Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση Τσάπμαν.

Ο Μουτζαχίντ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από τον αξιωματικό ενώ οι πράκτορες «ήταν απασχολημένοι με τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους μουτζαχεντίν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: