Μίλος ο Θεός, Μίλος Ισχυρός
Είναι αργός. Είναι επιπόλαιος. Δεν έχει εκρηκτικότητα. Δεν έχει πλάγια βήματα άμυνας. Βρέθηκε με το ένα πόδι μακριά από το λιμάνι. Κι όμως, είναι εφέτος ο πλέον αναντικατάστατος «ερυθρόλευκος». Είναι ο Μίλος Τεοντόσιτς.

Η ιστορία λίγο-πολύ γνωστή. Πριν από τρία καλοκαίρια, και με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να έχει αρνηθεί τον Ολυμπιακό για χάρη του Παναθηναϊκού, οι αφοί Αγγελόπουλοι φέρνουν από την Ζελέζνικ τον διακαή πόθο του… Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ένα αμούστακο παλικαράκι ονόματι Μίλος Τεοντόσιτς. Το Σερβάκι που με τις «μικρές» εθνικές της πατρίδας του έχει σαρώσει τα χρυσά μετάλλια (2003, 2005, 2007) και φέρει το παρατσούκλι ο «νέος Τζόρτζεβιτς» καταθέτει αμέσως τα διαπιστευτήρια του αστείρευτου ταλέντου του. Ωστόσο, η προσαρμογή ενός 20χρονου σε μια καινούρια χώρα, μια νέα πόλη και μια ομάδα πρωταθλητισμού, όπως ο Ολυμπιακός, δεν είναι εύκολη.

Τα Ups & Downs και ο Γιαννάκης

Η έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Πίνι Γκέρσον, δίνει πρωταρχική σημασία στην δουλειά (σωματική και πνευματική) μέσω της καθημερινής προπόνησης περιορίζει τις αρμοδιότητες, το ρόλο και (εν τέλει) και το ταλέντο του Τεοντόσιτς. Η δεύτερη χρονιά του με τα «ερυθρόλευκα» δεν είναι καλή. Κυρίως, χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα. Μπορεί να είναι ο πιο εύστοχος παίκτης σε ολόκληρη την Α1 στα τρίποντα, αλλά να η αδυναμία του στην προσωπική άμυνα να κοστίζει εύκολους πόντους στον Ολυμπιακό. Μπορεί να είναι πάντα εξαιρετικός απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά με τη συμπεριφορά του να αναγκάζει τον Γιαννάκη να τον κρατήσει εκτός δωδεκάδας (!) στον τελικό Κυπέλλου. Κάπως έτσι, υπήρχε η σκέψη (ουσιαστικά απόφαση δηλαδή) για την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό (είτε με τη μορφή δανεισμού, είτε όχι).

Η ώρα της αναγνώρισης

Και τότε ήρθαν οι… μέλισσες του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Ο Τεοντόσιτς αναδεικνύεται στον απαράμιλλο ηγέτη της Σερβίας, η οποία εκπλήσσοντας τους πάντες φτάνει στον τελικό και πανηγυρίζει το ασημένιο μετάλλιο. Ο ίδιος τελειώνει τη διοργάνωση με 14,1 πόντους και 5,2 ασίστ, έχοντας μάλιστα προσφέρει στην μπασκετική ιστορία μια ανεπανάληπτη παράσταση στον ημιτελικό απέναντι στη Σλοβενία (32 πόντοι με 6 τρίποντα). Αναγνωρίζεται ως το πλέον «καυτό» όνομα του καλοκαιριού, κάποιοι… κοντοπίθαροι Αμερικανοί τύπου ΜακΙντάιρ πάνε... περίπατο και ο Τεοντόσιτς ετοιμάζεται για την τρίτη σεζόν του στον Πειραιά.

Πλέον ο Σέρβος πλέι μέικερ αντιμετωπίζεται από όλους ως έτοιμος, φτασμένος παίκτης. Ο Γιαννάκης του δίνει πρωταγωνιστική μπαγκέτα, δεν τον αλλάζει στην πρώτη επιπολαιότητα, δεν του κάνει «καψώνια». Οι συμπαίκτες του, με πρώτο τον (μεγάλο θαυμαστή του ταλέντου του Τεοντόσιτς) Παπαλουκά, τον εμπιστεύονται και του αναγνωρίζουν την μπασκετική ευφυΐα του. Ο ίδιος νιώθει, μετά τις πρώτες μια-δυο αγωνιστικές, ότι δεν «εξετάζεται» σε κάθε ματς. Το αποτέλεσμα; Ο Τεοντόσιτς βρίσκεται πια στην ίδια γραμμή με τους λοιπούς αστέρες του Θρύλου. Νομίζετε ότι είναι τυχαία η παρουσία του πάντοτε στα τελευταία λεπτά τον αγώνων;

Ο πλέον αναντικατάστατος

Αλλά, και οι αριθμοί αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του εφετινού Τεοντόσιτς. Ο πολύφερνος άσος είναι τρίτος σκόρερ των «ερυθρολεύκων» με 11,1 πόντους μέσο όρο, πίσω μόνο από τους… πολυεκατομμυριούχους NBAers Κλέιζα και Τσίλντρες. Είναι πρώτος στις ασίστ σε ολόκληρη την Α1 με 5 τελικές πάσες ανά αγώνα. Έχει τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής από κάθε άλλο «ερυθρόλευκο» με 228, ήτοι 28,5 λεπτά ανά ματς της Α1 (στην Ευρωλίγκα υπολείπεται μόνο του Κλέιζα). Έχει πετύχει τα περισσότερα τρίποντα του Ολυμπιακού (14 στην Α1 και 13 στην Ευρωλίγκα), είναι ο πλέον εύστοχος «ερυθρόλευκος» στις ελεύθερες βολές στην Α1 από όσους έχουν εκτελέσει πάνω από δέκα, είναι ο μοναδικός Πειραιώτης που έχει αγωνιστεί και στα 8 ματς της εφετινής περιόδου στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τον Μάρτιο ο Τεοντόσιτς θα κλείσει τα 23. Έχει ήδη πανηγυρίσει τίτλους και διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο. Εφόσον καταφέρει αυτήν την άνοιξη να κατακτήσει τρόπαια και με τον Ολυμπιακό είναι βέβαιο ότι το όνομα του θα χαραχθεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Θρύλου. Έχει το ταλέντο, έχει το τσαγανό, έχει την καρδιά, έχει την ευφυΐα. Προπαντός είναι ο μπασκετικός… τσόγλανος (με την καλή έννοια) της αλάνας που λατρεύει η κερκίδα.

Ο Τεοντόσιτς με αριθμούς

Α1 Αγώνες Πόντοι Ασίστ 1π (%) 2π (%) 3π (%)

2007/08 25 5,6 3,0 84,0 44,4 40,7

2008/09 23 7,5 2,4 68,6 59,5 56,9

2009/10 8 11,1 5,0 86,4 48,3 36,8

Ευρωλίγκα Αγώνες Πόντοι Ασίστ 1π (%) 2π (%) 3π (%)

2007/08 23 5,2 2,0 83,3 52,9 27,3

http://www.redplanet.gr

2008/09 17 3,3 1,7 100,0 30,0 35,3

2009/10 8 10,9 2,8 86,9 66,6 36,1