Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Iπτάμενοι και σπάταλοι με έξοδα της Bουλής


Με ναυλωμένη πτήση που χρεώθηκε στο ταμείο της Βουλής οι 20 βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης αλλά και άλλοι 10 από την υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα μαζί με τις γραμματείς και τους ακολούθους τους (συνολικά 52 άτομα) πέταξαν για τις περιφέρειές τους αμέσως μετά την ψήφιση του -ιδιαίτερα επαχθή για τους Eλληνες φορολογουμένους- Προϋπολογισμού, στις 2.50 τα ξημερώματα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Κι ενώ θα μπορούσαν να περιμένουν μόλις 4 ώρες για να ταξιδέψουν με την πρωινή πτήση της «Ολυμπιακής»,όταν και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής θα καλύπτονταν τα έξοδά τους,όπως συμβαίνει με όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας, εκείνοι προτίμησαν να χρεώσουν το ταμείο με διόλου ευκαταφρόνητα επιπλέον έξοδα για να φτάσουν στον προορισμό τους μερικές ώρες νωρίτερα. Tο κόστος της πτήσης υπολογίζεται περί τα 20.000 ευρώ,αφού το αεροπλάνο θα αναγκαζόταν να επιστρέψει άδειο από τη Θεσσαλονίκη.

Από το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, όταν ψηφίστηκε -με 160 ψήφους υπέρ- οι συγκεκριμένοι βουλευτές άκουγαν, αγόρευαν,μελετούσαν και απέρριπταν ή αποδέχονταν προτάσεις οι οποίες είχαν αποκλειστικό αντικείμενο την οικονομική κρίση και «το δημοσιονομικό αδιέξοδο», το οποίο «αμφισβητεί για πρώτη φορά μετά το 1974 τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Aμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων συζητήσεων, η Bουλή έσπευσε να καλύψει τα έξοδα της ιδιωτικής πτήσης της «Ολυμπιακής» για τους εν λόγω βουλευτές, έτσι ώστε αυτοί και η κουστωδία τους να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στα πάτρια εδάφη τους.

Συγκεκριμένα, το αεροπλάνο που ναυλώθηκε ήταν τύπου Q400, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 2.50 τα ξημερώματα Tετάρτης προς Πέμπτη ως πτήση charter με αριθμό 4900 και οι επιβάτες βγήκαν από την πύλη Β22. Περίπου μία ώρα μετά έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου και αποβιβάστηκαν οι 52 επιβάτες.

Kανονικά, θα έπρεπε να επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση της «Ολυμπιακής», νωρίς το πρωί της επομένης.Ομως, λίγο η γιορτινή ατμόσφαιρα, λίγο η αδημονία, λίγο το δύσκολο πρωινό ξύπνημα και κυρίως η βιασύνη τους να προλάβουν τις κάμερες των τοπικών καναλιών, στο πλαίσιο της καθιερωμένης βόλτας στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Θεσσαλονίκης, προτίμησαν τη διακομματική πολυτέλεια της prive πτήσης, στέλνοντας τον λογαριασμό στους φορολογουμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της Περιφέρειας καλύπτουν τα έξοδά τους προς τον τόπο όπου εκλέγονται μέσω ειδικού κονδυλίου το οποίο έχει προβλεφτεί για αεροπορικά εισιτήρια. Τα μεταφορικά έξοδα που καλύπτονται αφορούν σε πτήσεις προς και από την εκλογική περιφέρεια του καθενός. Γι’ αυτό και αποτελεί τεράστια πρόκληση το γεγονός ότι διάλεξαν την επιπλέον πολυτέλεια της prive πτήσης.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μια δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία και όταν κεντρική γραμμή όλων των κομμάτων για την καταπολέμηση του δημοσίου χρέους είναι ο περιορισμός των δαπανών και κάθε λογής σπατάλης σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, σε συνδυασμό με την επιβολή κάθε πιθανής -και απίθανης- φορολογίας στους πολίτες.

Σε περίπτωση που επέλεγαν να ταξιδέψουν με τον λιγότερο... βολικό τρόπο της πρωινής πτήσης, τα έξοδα θα ήταν πολύ λιγότερα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο την περίοδο των εορτών ένα εισιτήριο μιας αεροπορικής εταιρείας για το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη στοιχίζει 100 ευρώ, εύκολα υπολογίζεται ότι οι 52 επιβάτες της προκλητικής πτήσης θα κόστιζαν στη Βουλή 5.200 ευρώ. Η επόμενη πτήση με την «Ολυμπιακή» ήταν στις 7 το πρωί της Πέμπτης, δηλαδή μόλις τέσσερις ώρες αργότερα!

Ωστόσο, αυτή η πτήση απαιτούσε πρωινό ξύπνημα,στρίμωγμα με τους υπόλοιπους επιβάτες, αναμονή στην ουρά για να πάρουν το εισιτήριό τους στο γκισέ της εταιρείας και έπειτα αναμονή μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες και επιβίβαση μαζί με τους υπόλοιπους ταξιδιώτες.

Βέβαια η πτήση που επέλεξαν δεν είχε τίποτα από όλα αυτά, αντίθετα είχε ανέσεις, άμεση επιβίβαση,συνεπιβάτες της ίδιας κοινωνικής τάξης και, κυρίως,όχι ενοχλητικούς επιβάτες που ενδεχομένως να τους σχολίαζαν δυσμενώς για τις θυσίες που αποφάσισαν για όλους εμάς στη Βουλή.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: