Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Στα σκουπίδια η διαδικασία διαφάνειας με τα βιογραφικά

Η πιο σημαντική εξαγγελία της κυβέρνησης εξελίχθηκε, πριν ακόμα καλυφθούν όλες οι θέσεις των γενικών και ειδικών...


Η πιο σημαντική εξαγγελία της κυβέρνησης εξελίχθηκε, πριν ακόμα καλυφθούν όλες οι θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων και με τους επικεφαλής και στελέχη των ΔΕΚΟ να αναμένονται, σε κούρσα κομματικών στελεχών.

Εκείνοι που προέβλεψαν -με την ανακοίνωση κιόλας της ανοικτής διακυβέρνησης και της διαδικασίας επιλογής μέσω βιογραφικών- ότι «ή θα γίνει μπάχαλο ή θα γίνει του… ΠΑΣΟΚ», δικαιώθηκαν.

Τελικά, η αρχική εξαγγελία του πρωθυπουργού αποδείχθηκε υπονομευτική μιας καινοτομίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, Χάρης Παμπούκης, έχει ήδη παραδεχθεί σε κλειστό κύκλο ότι «για τους γενικούς γραμματείς έπρεπε να υπάρχουν και πολιτικά κριτήρια», ενώ ο εμπνευστής της ιδέας, φίλος, συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος ελπίζει -μέσω της ιστοσελίδας του-παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί η διαδικασία αυτή να βοηθήσει ώστε στο μέλλον η επιλογή στελεχών για το κράτος να ξεκινήσει από ένα καλύτερο επίπεδο. Το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω απόφαση του πρωθυπουργού αποδείχθηκε πολύ… βαριά για να τη σηκώσει το ΠΑΣΟΚ. Εγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης υπουργών, κομματικών στελεχών, υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών στελεχών αλλά και σημείο αναφοράς απαξιωτικών σχολίων στην κοινωνία. Γι’ αυτό και, τελικά, αφήνει όλους δυσαρεστημένους.

Πρώτους από όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες που πίστεψαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει υπέρ της αξιοκρατίας σε αυτή τη χώρα και υπέβαλαν βιογραφικά, αλλά είδαν φίλους, συγγενείς και… κουμπάρους (όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε. κ. Αρβανίτης που είναι κουμπάρος του υφυπουργού Γ. Μανιάτη) να καταλαμβάνουν τις θέσεις που προκηρύχθηκαν.

Μετά, τα εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανέμεναν να αξιοποιηθούν, αλλά αντ’ αυτού είδαν επιλογές που αφορούσαν είτε παρέες είτε διακεκριμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, που όμως μπορούν να εξασφαλίσουν στη νέα κυβέρνηση πλην του know how και την ευνοϊκή μεταχείριση μεγάλων παικτών της αγοράς. Τέτοια, κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν, ήταν η περίπτωση Κουτούπη, η οποία λόγω κομματικών αντιδράσεων δεν προχώρησε…

Και τέλος, όσοι επιλέχθηκαν τελικά με αξιοκρατικά κριτήρια και δυσφημίζονται λόγω μιας διαδικασίας που στην αρχή ανέδειξε την κομματική και πολιτική ιδιότητα ως μειονέκτημα και στο τέλος άνοιξε τις κομματικές πόρτες να για να μπουν όλοι μέσα…

Ο Τύπος της Κυριακής επέλεξε περιπτώσεις μίας μεγάλης καινοτομίας, η οποία καταλήγει σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και μάλιστα σε βάθος χρόνου…

Ν. Μαντζούφας

Το μισό ΠΑΣΟΚ αντέδρασε επειδή υπήρξε συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, και το άλλο μισό επειδή ήταν στην ομάδα συμβούλων του Γ. Παπαντωνίου, όταν ήταν υπουργός. Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που αντιτίθενται στην επιλογή του λόγω της υψηλής θέσης την οποία κατείχε σε μεγάλη πολυεθνική, που κατέχει μεγάλο κομμάτι της πίτας στον τομέα που ανέλαβε.

Δημήτρης Στεφάνου

Παλαιός εκσυγχρονιστής, από τους σκληρότερους υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου μετά το 2004, αλλά και ένα από τα στελέχη του στενού επιτελείου. Με πολλές συμπάθειες, αλλά περισσότερες αντιπάθειες στο εσωτερικό του κόμματος, ανέλαβε τις πλέον δύσκολες αποστολές από το 2007 και μετά. Λέγεται ότι πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών για να ετοιμάσει το νέο εκλογικό νόμο, αφού είναι ανάμεσα στους γνωστούς συνταγματολόγους της χώρας.

Αχιλλέας Μητσός

Καθηγητής με διεθνή προβολή (άρθρα σε ξένα περιοδικά κ.λπ.) αλλά και φίλος του Γ. Παπανδρέου. Εκανε το λάθος να ανακοινώσει το διορισμό του σε ξένο περιοδικό πριν ακόμα ανακοινωθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν του στοίχισε. Ο τομέας Ερευνας και Τεχνολογίας, πάντως, είναι το αντικείμενό του, αν και πολλοί θεωρούν ότι δεν θα γινόταν γενικός γραμματέας αν δεν ήταν συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου από την περίοδο του υπουργείου Εξωτερικών.

Γιώργος Πετρουλάκης

Ηταν ο εμπνευστής και συγγραφέας του κειμένου του «βασικού σχολιασμού» που αποτέλεσε προεκλογικά μπούσουλα για βουλευτές και στελέχη, ενώ μετεκλογικά εμφανίστηκε με την άφιξή του στη Γ.Γ. Επικοινωνίας. Ηταν μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Παπανδρέου και ένα από τα βασικότερα στελέχη της Ιπποκράτους από το 2004 ως το 2009.

Χάρης Τσιόκας

Για πολλές τετραετίες βουλευτής Θεσσαλονίκης, απέτυχε να επανεκλεγεί τον περασμένο Οκτώβριο. Ηταν μαζί με τον Ν. Σηφουνάκη τα βασικά στελέχη του τομέα Μεταφορών, ενώ εσωκομματικά αρχικά καταγράφηκε ως «ομάδα του Ακη» αλλά με την πάροδο του χρόνου αποτραβήχτηκε από το περιβάλλον του πρώην υπουργού, προσεγγίζοντας το εκσυγχρονιστικό μπλοκ.

Δημήτρης Γεωργακόπουλος

Πρώην υφυπουργός Οικονομικών που επίσης απέτυχε να επανεκλεγεί στην Ηλεία, στις 4 Οκτωβρίου. Θήτευσε στο υπουργείο Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη και είναι αληθές ότι γνωρίζει καλά τα δημοσιονομικά.

Γρηγόρης Τασούλας

Ο νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι όμως και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τα μικρά του χρόνια, όπου έχει διακριθεί στις μάχες της νεολαίας ΠΑΣΟΚ κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Λίνα Μενδώνη

Πρόκειται για την περίπτωση που ακύρωσε την προεκλογική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι κανένα στέλεχος στον κρατικό μηχανισμό που θα επιλεγεί, δεν θα έχει θητεύσει ξανά στην ίδια θέση. Ηταν από το 1999 ως το 2004 γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και σήμερα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, ξέρει όσο λίγοι το χώρο του πολιτισμού κα κυρίως το υπουργείο και τις ανάγκες του, αλλά δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορούν να πείσουν ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία των βιογραφικών κατά γράμμα…

Θάλεια Δραγώνα

Φίλη και μέλος του πολιτικού κύκλου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, απασχόλησε τελευταία την επικαιρότητα λόγω των απόψεών της σε βιβλίο Ιστορίας το οποίο αφορούσε την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Ο Γ. Παπανδρέου την είχε συμπεριλάβει ανάμεσα στους βουλευτές Επικρατείας το 2007, ενώ ήταν μέσα στο χαρτί που έστειλε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στο Μαξίμου ως μία από τις προτάσεις της για τη θέση των γενικών και ειδικών γραμματέων.

Γιώργος Πουσσαίος

Αλλη μία περίπτωση που απασχόλησε την επικαιρότητα λόγω της αποκάλυψης του Ελεύθερου Τύπου ότι δεν είναι κάτοχος πτυχίου που αποτελεί προϋπόθεση για να οριστεί γενικός γραμματέας. Ακόμα και του Τουρισμού. Στο ΠΑΣΟΚ συζητείται τόσο η φιλία του με τον αδελφό του πρωθυπουργού Νίκο Παπανδρέου αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ενώ φήμες για προβλήματα που αντιμετώπιζε ως δήμαρχος Ιου, που θα έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την επανεκλογή του, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Το Μαξίμου πάντως επιμένει ότι επιλέχθηκε λόγω του έργου του στην τουριστική ανάπτυξη.

Περιφερειάρχες

Πόπη Γερακούδη

Η νέα περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανήκει στους επί σειρά ετών συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου. Οι παλαιότεροι τη θυμούνται για τις μάχες εναντίον των… εκσυγχρονιστών και οι νεότεροι ως σημείο αναφοράς του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα ήταν από τα ενεργότερα στελέχη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του Γ. Παναγιωτακόπουλου.

Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Η νέα περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έχει αποτύχει τρεις φορές να εκλεγεί στην Α’ Αθηνών. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή από το εύρημα του ψηφοδελτίου στην Α’ Αθήνας εναντίον της Αννας Διαμαντοπούλου, αφού εκείνη ως Αικατερίνη ήταν μία θέση πάνω από τη σημερινή υπουργό Παιδείας. Στο ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή ως μέλος της ομάδας Παπουτσή.

Τάσος Αποστολόπουλος

Ο νέος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ήταν η προσωπική επιλογή του Γ. Παπανδρέου ως γραμματέας περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος. Από το 2004 και μετά ήταν μέλος του στενού κύκλου των στελεχών του Παπανδρέου και από εκείνους που αποτελούσαν σημείο αναφοράς… φανατισμού εναντίον όσων δεν στήριξαν Παπανδρέου το 2007.

Βασίλης Μπρακουμάτσος

Η ανακοίνωση του ονόματός του ως νέου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εξέπληξε ακόμα και όσους γνωρίζουν καλά το κόμμα. Είχε διακριθεί για τις ικανότητές του ως πολιτευτής του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα στην Αρκαδία και όλοι τον γνωρίζουν ως δικό του άνθρωπο.

Βάσω Αλεξανδρίδου

Η νέα περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να γίνει βουλευτής Λαρίσης. Προσφάτως απασχόλησε το πανελλήνιο αλλά και το Μαξίμου λόγω των αποκαλύψεων του Ελεύθερου Τύπου για τις πολεοδομικές παρατυπίες του ξενοδοχείου του οποίου είναι ιδιοκτήτρια. Και όταν μάλιστα στο βιογραφικό της διαφημίζεται η προσήλωσή της στην προστασία του περιβάλλοντος…

Θεοδώρα Κόκλα

Η νέα περιφερειάρχης Α. Μακεδονίας - Θράκης ήταν μέχρι πρότινος συνεργάτιδα της πρώην βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Θάλειας Δραγώνα. Η οποία σήμερα είναι ειδική γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας ως επιλογή της Α. Διαμαντοπούλου και ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Ηλίας Λιακόπουλος

Ο νέος περιφερειάρχης Αττικής είναι και πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και Ιονίων Νήσων. Ανήκει στο περιβάλλον των πολιτικών φίλων και υποστηρικτών της Β. Παπανδρέου, ενώ διακρίθηκε για τον αγώνα του υπέρ του Γ. Παπανδρέου στη μάχη του Νοεμβρίου του 2007 εναντίον του Ευ. Βενιζέλου.

http://www.e-typos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: