Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Επεισόδια στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ



Eπεισόδια με τους Αρμενίους στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, με αφορμή “το σάρωμα” του ναού, καταγγέλλει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, καθαρίζεται μία φορά το χρόνο, από κοινού με τα άλλα δόγματα, λίγο πριν από την εορτή των Χριστουγέννων.
Ο τρόπος του σαρώματος καθορίζεται από το κρατούν προσκυνηματικό καθεστώς, το οποίο έχει παγιωθεί από διμερείς και διεθνείς συνθήκες.
Χθες, πήγαν οι αγιοταφίτες μοναχοί στη Βηθλεέμ και άρχισαν μαζί με τους Φραγκισκανούς και τους Αρμενίους το ετήσιο σάρωμα.
Να σημειωθεί ότι έχουν καθορισθεί με ακρίβεια τα τμήματα που καθαρίζονται και από ποιους και μάλιστα έχει υπογραφεί και σχετική συμφωνία.
Φέτος, όταν οι Ορθόδοξοι τοποθέτησαν τη σκάλα και άρχισαν να καθαρίζουν, οι Αρμένιοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν απο το παρεκκλήσι, όπως ορίζει η συμφωνία.
Οι Ορθόδοξοι ζήτησαν την προστασία της Αστυνομίας που ήταν παρούσα, αλλά οι Αρμένιοι αρνούνταν να αποχωρήσουν, ενώ άρχισαν να χτυπούν τους Ορθόδοξους διακονητές.
Μάλιστα, έσπασαν δύο δάχτυλα του ιερομόναχου Ματθαίου, τραυμάτισαν στην ωμοπλάτη τον ιεροδιάκονο Αθανάσιο και επίσης τραυμάτισαν άλλους τρεις κληρικούς, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τα ΜΑΤ που κατέφθασαν δημιούργησαν κλοιό μεταξύ των Ορθοδόξων και Αρμενίων και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Τελικά, μετά από ώρα, απομακρύνθηκαν οι Αρμένιοι και έτσι οι Ορθόδοξοι κατάφεραν να συνεχίσουν το διακόνημά τους.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά των Αρμενίων, τους οποίους καταγγέλλει ως δημιουργούς προκλήσεων, προβλημάτων και σύγχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: