Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση αρχηγών για τη διαφθορά την επόμενη εβδομάδα

papandreou_papoulias_copy_copy

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Το αίτημα έθεσε στον Κάρολο Παπούλια ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε συστράτευση όλων των πολίτικων και κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και μίλησε για μια κρίσιμη φάση με χρονίζοντα προβλήματα που έχουν σχέση με παρατεταμένη διαφθορά, ανομία και επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για εθνική ανάγκη να συμφωνήσουν όλοι σ αυτό, και όχι μονό να συζητήσουν, αλλά και να πάρουν αποφάσεις.


Την ανάγκη συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ζήτησε κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Χρονίζουν τα προβλήματα, τα οποία όμως έχουν σχέση και με μια παρατεταμένη κατάσταση διαφθοράς και ανομίας, που επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς μας. Χρειάζεται πια εθνική συστράτευση, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού", τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να πάει μπροστά τις οποίες δεν αξιοποιεί.

"..να συστρατευτούμε στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της σωστής λειτουργίας του κράτους, με ένα σωστό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως θα σέβεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης, χτυπώντας την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή..."

Γιώργος Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή με τον Κάρολο Παπούλια να απαντά θετικά στην πρόσκληση και να κάνει λόγο για εθνική ανάγκη να συμφωνήσουν όλοι σε ένα πλαίσιο αποφάσεων και όχι μόνο να συζητήσουν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους και τους κοινωνικούς φορείς, πρέπει να προχωρήσουν από κοινού μέσα από ουσιαστική διαβούλευση στην προώθηση αλλαγών και σημαντικών τομών στη κοινωνία ώστε συντεταγμένα να προωθηθούν μεγάλες θεσμικές τομές σε χρονίζοντα προβλήματα, στη λειτουργία του κράτους, και να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα του σήμερα και του αύριο.

Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με την έλλειψη διαφάνειας της εκτεταμένης διαφθοράς και της πελατειακής πρακτικής και αντίληψης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τη σπατάλη σημαντικών πόρων του Ελληνικού λαού αλλά και με την ανομία που όπως είπε δημιούργησε την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή και την αδυναμία για μια σωστή ορθολογική δημοσιονομική πολιτική, που θα μπορούσε να συμβάλει στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη.

Τέλος τόνισε ότι η Ελλάδα μέσω της συνάντησης μπορεί και πρέπει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι είναι αποφασισμένη ως χώρα να πάει μπροστά, να νοικοκυρέψει την οικονομία της και να δώσει προοπτική για μια διαφορετική ανάπτυξη, ελπίδα και ουσιαστική προοπτική για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Αντιδράσεις

Θετική ήταν η ανταπόκριση της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, πριν καν διατυπωθεί δια της επισήμου οδού, λέγοντας ότι φυσικά και θα είναι παρούσα η ΝΔ και σε αυτή, αλλά και σε άλλες παρόμοιες συναντήσεις.

"Η εθνική συστράτευση και συνεννόηση που προτείνουν ο πρωθυπουργός, η πλουτοκρατία και η ΝΔ είναι κάλεσμα υποταγής του λαού και αποδοχής νέων ακόμα πιο οδυνηρών θυσιών για να μείνει τώρα άθικτη η υψηλή κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών", σχολίασε το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: