Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Δεν είναι η πρώτη φορά


Για πέμπτη φορά από τη στιγμή που μετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Θρύλος, παίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση, την τελευταία αγωνιστική.

Το αξιοπερίεργο σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαιρέτως αν η ομάδα μας είχε ελπίδες για να συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, είναι πως ποτέ δεν της "κάθισε" το άλλο αποτέλεσμα του ομίλου. Άρα, μόνοι μας κάνουμε ό,τι κάνουμε και χωρίς τη βοήθεια κανενός. Και στην τελική καλύτερα για να μην έχουμε υποχρέωση σε κανέναν.

Πάμε τώρα, όμως, εκεί που έχουμε επικεντρωθεί και δεν είναι άλλο από την πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Θρύλος μας, έχει κληθεί άλλες τέσσερις φορές κατά το παρελθόν να αποσπάσει καλό αποτέλεσμα στην τελευταία αγωνιστική ώστε να προκριθεί και τα πράγματα είναι μοιρασμένα. Δύο φορές τα καταφέραμε, ενώ άλλες τόσες, δεν μπορέσαμε και συνεχίσαμε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 1998-99, όταν στην Ελλάδα κάναμε το νταμπλ και στην Ευρώπη πήγαμε έως τα προημιτελικά. Την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, θέλαμε νίκη ή ισοπαλία στο Ζάγκρεμπ κόντρα στην Κροάσια. Θα έπρεπε να ηττηθούμε με πάνω από τρία γκολ για να αποκλειστούμε, αφού στο ΟΑΚΑ την είχαμε κερδίσει με 2-0. Εν τέλει, ισοφαρίσαμε με κεφαλιά του Γιαννακόπουλου, πήραμε το 1-1, όπως επίσης την πρώτη και μοναδική θέση που οδηγούσε στα προημιτελικά και εκεί συναντήσαμε τη Γιουβέντους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1
Ολυμπιακός 11
2 Κροάσια 8
3 Πόρτο 7
4 Άγιαξ 7

Η συνέχεια δόθηκε από εκεί και πέρα τη σεζόν 2000-01. Μας υποδέχτηκε η Λιόν την τελευταία αγωνιστική και από το 2' ήμασταν πίσω με 1-0. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να ισοφαρίσουμε (πηγαίναμε και τότε για δύο αποτελέσματα), οι Γάλλοι μας έπιασαν στους 9 πόντους, αλλά μείναμε τρίτοι, επειδή τους είχαμε κερδίσει 2-1 στο ΟΑΚΑ και μέτρησαν τα εκτός έδρας γκολ. Η πίκρα η μεγάλη ήταν πως κερδίσαμε όλες τις ομάδες του ομίλου μας, αλλά μείναμε εκτός, τη στιγμή που η Λιόν επικράτησε δυο φορές της Χέρενφεν και μία εμάς...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1
Βαλένθια 13
2 Λιόν 9
3 Ολυμπιακός 9
4 Χέρενφεν 4

Από εκεί και πέρα, φτάνουμε στην ίσως πιο μαύρη βραδιά, έτσι όπως είχε εξελιχτεί το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στον όμιλο, αλλά έτσι όπως τα έφερε η μοίρα, τα έπαιζε όλα για όλα στο Άνφιλντ με τη Λίβερπουλ. Την είχαμε κερδίσει με 1-0 στο Ναό, θέλαμε ξανά δύο αποτελέσματα, προηγηθήκαμε με τον Ριβάλντο, αλλά στο δεύτερο μέρος, όλα στράβωσαν. Η Λίβερπουλ, που κατέκτησε αργότερα το τρόπαιο, κέρδισε με 3-1, μας πήρε στην ισοβαθμία και εμείς συνεχίσαμε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1
Μονακό 13
2 Λίβερπουλ 10
3 Ολυμπιακός 10
4 Λα Κορούνια 2

Τέλος, καταφέραμε να ισοφαρίσουμε την... παράδοση, πρόπερσι, όταν φτάσαμε στους 16, αντιμετωπίζοντας εκεί την Τσέλσι. Σε μια από τις καλύτερες χρονιές του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Θρύλος υποδέχτηκε τη Βέρντερ, θέλοντας ξανά δύο αποτελέσματα. Την είχαμε κερδίσει με 1-3 στη Γερμανία, απλά αν μας κέρδιζε, τότε θα μας άφηνε έξω. Δυο φορές ο Ντάρκο και άλλη μία ο Στολτίδης, έκαναν το 3-0 υπέρ της ομάδας μας, η οποία κατάφερε να συνεχίσει στην επόμενη φάση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1
Ρεάλ Μ. 11
2 Ολυμπιακός 11
3 Βέρντερ 6
4 Λάτσιο 5

Όπως βλέπουμε, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο Θρύλος ήθελε δύο αποτελέσματα για να συνεχίσει, αλλά τα κατάφερε μόνο τις δύο. Ελπίζουμε πως την Τετάρτη, παρά τα νεούδια της Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός θα είναι σοβαρός και θα καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τους 16, το οποίο και αξίζει, άλλωστε.

www.gavros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: