Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Έντονες οι αντιδράσεις από την ΠΓΔΜ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


Για χρήση του «επιχειρήματος ισχύος» από την ελληνική πλευρά έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Δεν συνεισφέρει στη βελτίωση των συνομιλιών, δήλωσε ο Μιλόσοσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπέδειξαν την Ελλάδα ως «υπεύθυνη» για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρέπεμψε στην επόμενη προεδρία της ΕΕ, το θέμα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

«Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκρούεφσκι, μετά την γνωστοποίηση του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η Ελλάδα «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος», κάτι που για τον ίδιο, «δεν αποτελεί έκπληξη».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση».

Σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη Ε.Ε.

«Θα συνεχίσουμε και με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, καθώς και με όλα τα πράγματα τα οποία απαιτούνται για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Αλλά, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν», ανέφερε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, Κάρλ Μπίλντ, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, κατέβαλε πολλές προσπάθειες. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η σουηδική Προεδρία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, ακόμη περισσότερες από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

«Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ.Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».

Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι να εκμεταλλευθεί το διάστημα των επόμενων έξι μηνών και να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας καθώς, όπως είπε, από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, μέχρι σήμερα, πέρασαν 20 μήνες και αποδείχτηκε ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό βήμα για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: