Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ικανοποίηση σε Ελλάδα-Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


Απο τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διεγράφη πρόταση που έλεγε ότι οι διμερείς διαφορές κρατών-μελών δεν αποτελούν εμπόδιο στην διεύρυνση της Ε.Ε. ενώ και η Τουρκία τίθεται προ των ευθυνών της για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στον απόλυτο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο Δ. Δρούτσας αφού εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που αφορούν την ΠΓΔΜ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της βούλησης της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση η ελληνική και κυπριακή διπλωματία επέτυχαν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είπε ο Δ. Δρούτσας, «η στενή, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεργασία με την κυπριακή πλευρά, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή φωνή Ελλάδας - Κύπρου». Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέτυχε μια μεγάλη ανατροπή υπό «αντίξοες συνθήκες», σημειώνοντας ότι η Σουηδική Προεδρία της ΕΕ είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις ελληνικές.

Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, ο Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία» των σημερινών διαπραγματεύσεων, τη διαγραφή από το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου μίας πρότασης της σουηδικής προεδρίας, η οποία ανέφερε ότι οι διμερείς διαφορές των κρατών-μελών με τις υποψήφιες χώρες δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη διεύρυνση της ΕΕ.

Όπως τόνισε ο Δ. Δρούτσας, στα συμπεράσματα γίνεται, επίσης, ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ιδιαίτερα να σεβαστεί θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι θρησκευτικές ελευθερίες, οι ελευθερίες των μειονοτήτων και τα περιουσιακά τους δικαιώματα, θέματα κρίσιμης σημασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα. Επίσης, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπου επισημαίνεται η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει, καθώς και η ανάγκη να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της.

Ακόμη, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, και εφόσον χρειαστεί, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, για πρώτη φορά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, προστέθηκε αναφορά σύμφωνα με την οποία τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δυσαρέσκεια για τουρκική άρνηση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις τους, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση που έλαβε το Δεκέμβριο του 2006 να παγώσει οχτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επαναξιολογήσει την πρόοδο της Τουρκίας στην επόμενη ετήσια έκθεσή της και τονίζει ότι αναμένεται πρόοδος χωρίς επιπλέον καθυστέρηση. Επίσης, το Συμβούλιο τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για μια δίκαιη, και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Η.Ε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα Ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι, πρόσθεσε.

Εξάλλου, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο Δ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η Σουηδική Προεδρία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010. «Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα» ανέφερε.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης». Το Συμβούλιο καταγράφει την έκθεση της Επιτροπής που προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Προσθέτει δε, ότι θα επανέλθει στο θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Κυπριανού: Στόχος επετεύχθη

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ «υπό τις περιστάσεις που είχαν διαμορφωθεί» σχετικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας εξέφρασε, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού δηλώνοντας ότι στόχος της Κύπρου ήταν να ενισχυθούν οι διατυπώσεις των συμπερασμάτων και να μην περιέχουν αναφορές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Κύπρο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου, ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μην περάσει αλώβητη η Τουρκία από το Συμβούλιο Υπουργών και αν δεν είναι εφικτή η ομοφωνία σε επίπεδο «27» σε συγκεκριμένα μέτρα, να μην υπάρχει αδυναμία ή δυσκολία για την Κύπρο να πάρει τις δικές της αποφάσεις μαζί με άλλους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: