Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ποιους απειλεί θανάσιμα η νέα γρίπη


Ποιους απειλεί θανάσιμα η νέα γρίπη

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα τα θύματα της νέας γρίπης στην χώρα μας. Άλλοι δύο άνδρες, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις τελευταίες ημέρες, προστέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στον κατάλογο με τις ανθρώπινες απώλειες λόγω της νέας γρίπης, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 34.

Η ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τους 34 ασθενείς επιβεβαιώνει τις επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με την ευπάθεια συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τη νέα γρίπη. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η νόσος αποτελεί θανάσιμη απειλή για ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 49 χρόνων καθώς και για εκπροσώπους του ισχυρού φύλου.

Από τους 34 ασθενείς που μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους, οι 31 είχαν ένα ή περισσότερα υποκείμενα προβλήματα που τους κατέτασσαν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρές επιπλοκές στη νέα γρίπη ενώ οι 3 κατέληξαν εξαιτίας αυτής αλλά χωρίς να πάσχουν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Πιο αναλυτικά, από τους 31 ασθενείς με νέα γρίπη οι 12 ήταν παχύσαρκοι, οι 7 είχαν καρδιολογικό πρόβλημα, οι 5 είχαν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, οι 4 είχαν ιστορικό καρκίνου, οι 4 βρίσκονταν σε ανοσοκαταστολή (είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) και οι 2 είχαν ασθένειες του ήπατος. Σημειώνεται ότι στην παχυσαρκία αναφέρονταν σχεδόν πάντοτε και συνοδά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία, από το σύνολο των νεκρών λόγω γρίπης οι 16 είχαν ηλικία 20 έως 49 ετών, οι 8 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 χρόνων, οι 6 είχαν ηλικία άνω των 60 ετών και οι 4 ήταν ηλικίας 10 έως 19 χρόνων. Προκύπτει δηλαδή ότι η νόσος είναι θανάσιμα επικίνδυνη για τους ανθρώπους της λεγόμενης παραγωγικής ηλικίας 20 έως 49 χρόνων: σχεδόν οι μισοί νεκροί περιλαμβάνονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Τέλος, σπό την κατανομή των θυμάτων με βάση το φύλο, προκύπτει ότι η γρίπη «προτιμά» τους άνδρες, καθώς έχουν καταλήξει εξαιτίας της 20 άνδρες και 14 γυναίκες.

Mε αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός

Χωρίς την αναμενόμενη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας παρήλθε το Σαββατοκύριακο. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε τρία 24ωρα εμβολιάστηκαν μόλις 31.557 πολίτες, αριθμός που θα έπρεπε βάση της υψηλής κινητικότητας των τελευταίων ημερών να είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

Έτσι συνολικά, από τις 16 Νοεμβρίου όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού έως και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου είχαν καταναλωθεί 214.884 δόσεις του πανδημικού εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: