Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτες προστριβές Σαμαρά- Ντόρας



Χωρίς την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που δήλωσε «ασθένεια» θα κάνει την πρώτη του διεθνή παρουσία ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος την Τετάρτη στην Βόννη.

Αρχικά η κ. Μπακογιάννη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και είχε συμπεριληφθεί κατόπιν συνεννόησης με την Ρηγίλλης στην ομάδα των βουλευτών που συνοδεύουν τον κ. Σαμαρά. Μετά όμως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» που αποκάλυψε την μυστική διπλωματία που ακολουθούσε στο Σκοπιανό σε διάσταση από τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης η κ. Μπακογιάννη φαίνεται ότι αναθεώρησε την στάση της. Έτσι χθες ενημέρωσε το γραφείο του προέδρου της ΝΔ ότι δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος προφασιζόμενη ότι πάσχει από ωτίτιδα και δεν μπορεί να ταξιδέψει. Η κ. Μπακογιάννη βρέθηκε σε δύσκολη θέση αφού ουσιαστικά η Ρηγίλλης με την επίσημη ανακοίνωση για το θέμα του δημοσιεύματος την άδειασε και διαχώρισε την στάση της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας –κάτι που δεχόταν η κ. Μπακογιάννη στην διαπραγμάτευση- και ότι η ΝΔ συζητά μόνο την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής ονομασίας για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις υπονοώντας ακόμη και για το εσωτερικό των Σκοπίων κάτι που προυποθέτει αναθεώρηση του συντάγματός τους. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν άβολο για την κ. Μπακογιάννη να συμμετάσχει σε μία αποστολή όπου θα τεθούν τα ζητήματα αυτά και θα αναγκαζόταν να δίνει εξηγήσεις για τις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων ενώ θα έβλεπε να αποδοκιμάζονται οι απόψεις και η τακτική της ως υπουργού Εξωτερικών.

Δεύτερο τη τάξη ο κ. Αβραμόπουλος

Με τον κ. Σαμαρά θα είναι όμως στην Βόννη ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει και την αρμοδιότητα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος. Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος ορίστηκε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που θα γίνει στο τέλος της Άνοιξης και θα έχει την ευθύνη για τον προσυνεδριακό διάλογος και την βασική εισήγηση για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος ή διαφορετικά την επανίδρυση της ΝΔ.

Με τις αρμοδιότητες που του ανέθεσε ο κ. Σαμαράς είναι σαφές ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι ο ουσιαστικός αν και άτυπος δεύτερος τη τάξει στο κόμμα. Μένει να φανεί αν στο συνέδριο αποκτήσει και τυπικά την θέση του αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου στο πλαίσιο ίσως ενός νέου οργανογράμματος που να αλλάζει την φυσιογνωμία του συντηρητικού κόμματος. Πάντως οι σχέσεις Σαμαρά Αβραμόπουλου φαίνεται ότι είναι σε εξαιρετικό σημείο και ότι η προεκλογική τους συμφωνία τηρείται.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ηγετικό σχήμα του κ. Σαμαρά. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις να συγκροτήσει είτε σκιώδη κυβέρνηση είτε ένα σχήμα επικεφαλής τομέων που θα παρακολουθούν τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση αφού και οι δύο προτάσεις έχουν επιχειρήματα. Πάντως στα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν στο ηγετικό σχήμα είναι ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος που πιθανότητα θα είναι επικεφαλής του τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και ο κ. Κώστας Γκιουλέκας ενώ στην θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ίσως προταθεί ο κ. Κώστας Τασούλας. Την Δευτέρα ο κ. Σαμαράς είδε τον κ. Νίκο Δένδια που ήταν από τους βουλευτές που είχαν ταχθεί δημοσίως εναντίον του αλλά αυτό δεν τον αποκλείει από κάποιο τομέα ενώ βέβαιη θεωρείται η ανάθεση τομέα στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τρίτη ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και μετά θα ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ θα τηρήσει την δέσμευσή της για την επανεκλογή του.

Άδηλο είναι πάντως το μέλλον του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου ο οποίος δείχνει να έχει χάσει την ψυχραιμία του και να κάνει λάθος κινήσεις και δείχνει ανησυχία παρότι ο κ. Αβραμόπουλος προσπάθησε να τον συμπεριλάβει στα πρόσωπα που θα έχουν ρόλο την επόμενη ημέρα.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: