Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Κολοσσός στην ακτοπλοΐα! Συγχωνεύονται ΑΝΕΚ και Seaways!







Της Πέλλας Λασηθιωτάκη








Ενα ακτοπλοϊκός κολοσσός σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα: Αναμένεται να προέλθει από τη συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Hellenic Seaways, η οποία σχεδιάζεται εδώ και καιρό. Όπως σχολιάζεται από κύκλους της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι θέμα χρόνου η δημιουργία του μεγάλου πόλου που θα κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στο Αιγαίο, τις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής.

Στην ουσία πρόκειται για «one man show» καθώς τα νήματα κινεί ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ως γνωστό, ο κ. Βαρδινογιάννης είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ, πρόεδρος της Hellenic Seaways και ο βασικός επενδυτής στη Sea Star. Να σημειωθεί ότι η Sea Star κατέχει το 33% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ.

Σε δεύτερο πλάνο, αλλά με ισχυρά κεφάλαια, εμφανίζεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος είναι μέτοχος στη Sea Star και αντιπρόεδρος της Hellenic Seaways.
Όπως όλα δείχνουν οι πιέσεις της αγοράς αναμένεται να οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας. Κύκλοι της ακτοπλοΐας εκτιμούν ότι με τις συγχωνεύσεις επιτυγχάνεται σωστός προγραμματισμός των επενδύσεων, αξιοποιείται καλύτερα ο στόλος, επιτυγχάνεται ευελιξία στη δρομολόγηση πλοίων και την αξιοποίηση των επενδύσεων και τελικά μειώνεται το κόστος, για να επέλθει η επιθυμητή άνοδος της κερδοφορίας.

Η «ακτινογραφία»

Σήμερα η Hellenic Seaways είναι μία από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες, καθώς το 2009 έκλεισε με κέρδη της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ! Σε επίπεδο ομίλου η Hellenic Seaways και λόγω των ζημιών που παρουσίασαν θυγατρικές, το κλείσιμο ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ. Ως γνωστό εδώ και χρόνια η Hellenic Seaways κατέχει ηγετική θέση στις γραμμές του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι ήταν θυγατρική της Minoan.

Η Hellenic Seaways άλλαξε χέρια μετά την πώληση ποσοστού 33,25% στην ΑΝΕΚ, με πρωτοβουλία του προέδρου της Minoan κ. Grimaldi.
Σημαντικό μερίδιο επί του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways και συγκεκριμένα 35% κατέχει επίσης η Sea Star, εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, η οποία ελέγχεται από τον κ. Βαρδινογιάννη. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Sea Star ανακοίνωσε ζημίες κατά τη χρήση του 2009 ύψους 64,8 εκατ. ευρώ, έναντι 19,1 εκατ. ευρώ το 2008.

Όπως προαναφέρθηκε, η Sea Star κατέχει ποσοστό της τάξεως του 33% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΝΕΚ.
Από την πλευρά της η ΑΝΕΚ εμφανίζει ζημία της τάξεως των 5,8 εκατ. ευρώ από τη χρήση του 2009. Κατέχει ωστόσο σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Κρήτης και της Αδριατικής. Η συγχώνευση της ΑΝΕΚ με τη Hellenic Seaways αναμένεται να αποδώσει ένα κολοσσό ο οποίος θα κατέχει σημαντική θέση στις γραμμές του Αιγαίου, της Κρήτης και της Αδριατικής, ηγετική στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας. Απέναντι του θα είναι η Attica η οποία σήμερα έχει ηγετικό ρόλο στην Αδριατική, σημαντικό στο Αιγαίο και ισχνό, μέχρι τώρα, στις γραμμές της Κρήτης.

Αν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, θα δημιουργηθεί μία «υπερδύναμη» (απέναντι στις Minoan και Attica) με υψηλό μερίδιο αγοράς στις γραμμές του Αιγαίου, της Κρήτης και της Αδριατική

Παραίτηση του Γ. Βαρδιανογιάννη

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η εισηγμένη στο Κυπριακό χρηματιστήριο εταιρεία Sea Star ανακοίνωσε την παραίτηση του κ. Ιωάννη Σ. Βαρδινογιάννη από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Η εταιρεία δεν ανέφερε τους λόγους της παραίτησης του κ. Βαρδινογιάννη.

Προσφορές από τώρα για το καλοκαίρι

Η ΑΝΕΚ LINES, στηρίζει τον ελληνικό τουρισμό και την τοπική οικονομία της Κρήτης, προσφέροντας οικονομικά ναύλα που αρχίζουν από τα 19 ευρώ για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και ελκυστικά πακέτα οικογενειακών προσφορών. Για το καλοκαίρι του 2010 από τα μέσα Ιουνίου έως και τις αρχές του Σεπτέμβρη, που παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση, η ANEK LINES, ταξιδεύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στην Κρήτη, με τα βραδινά και τα ημερήσια δρομολόγια, συμβάλλοντας, έτσι, με συνέπεια στην ανάπτυξη του τουρισμού και των αναγκών του τόπου. Οι εκπληκτικές προσφορές της ΑΝΕΚ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
• Εισιτήρια που ξεκινάνε από 19 €.

• Δωρεάν μεταφορά των ΙΧ. στην πρώτη διαδρομή με ημερήσιο δρομολόγιο και με ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίου επιστροφής

• Δωρεάν μεταφορά των δικύκλων στα ημερήσια δρομολόγια.

• 50% έκπτωση στις καμπίνες στα ημερήσια δρομολόγια.

• Προσφορά 4κλινης καμπίνας. Στα 4 εισιτήρια το ένα χορηγείται δωρεάν, σε βραδινό δρομολόγιο. Ισχύει για κρατήσεις με ενιαίο κωδικό κράτησης σε 4κλινη καμπίνα.
• 50% έκπτωση σε παιδιά από 4 έως έως 12 ετών, πολύτεκνους, τρίτεκνους, φοιτητές, οπλίτες …στα βραδινά δρομολόγια.

• 25% έκπτωση στους ναύλους επιστροφής επιβατών και οχημάτων.

patris

Δεν υπάρχουν σχόλια: