Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις για την επέτειο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στη Ν.Υ




Του Σταύρου Μαρμαρινού [Εθνικός Κήρυξ]

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ,

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, με τα τοπικά της σωματεία «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ και το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής, σε συνεργασία και με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, οργάνωσε δύο εκδηλώσεις την Τετάρτη για την 91η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το βράδυ, μίλησε στο Σταθάκειο η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού, η οποία έχει κάνει έρευνες σε έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη Γενοκτονία, αλλά και το Κυπριακό. Η κ. Αργυρού, που προσκλήθηκε από την Παμποντιακή και ήλθε από το Λονδίνο, όπου είναι εγκατεστημένη, μίλησε με θέμα «Από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Κατοχή της Κύπρου».

Η κ. Αργυρού είπε ότι στο Βρετανικό Δημόσιο Αρχείο στο Λονδίνο, υπάρχει πληθώρα αναφορών για τις τουρκικές καταδιώξεις και ομαδικές σφαγές του Ελληνισμού. Η ομιλήτρια, υποστήριξε τη θέση του ερευνητή Νικόλαου Χλαμίδη, ότι ήταν λάθος η κομματιασμένη προσπάθεια για αναγνώριση γενοκτονιών ξεχωριστά για τους Ελληνες Ποντίους, Μικρασιάτες και Θρακιώτες, αντί μιας και συλλογικής απαίτησης για «Ελληνική Γενοκτονία».

Το βράδυ της Τετάρτης, μίλησε για την Ποντιακή γενοκτονία η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού, στο Σταθάκειο κέντρο στην Αστόρια.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής, καθηγητής Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Η κ. Αργυρού διάβασε εκθέσεις Βρετανών αξιωματούχων που εγράφησαν το 1922. Είπε ακόμα, ότι «τα βρετανικά έγγραφα είναι επικριτικά για τη στάση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς οι Βρετανοί πίστευαν ότι το Πατριαρχείο σε μεγάλο βαθμό ευθυνόταν για την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού».

«Σήμερα, οι Κούρδοι της Τουρκίας αντιμετωπίζουν το ίδιο σχέδιο εξόντωσης από τους Τούρκους», υποστήριξε.

Αναφορά έκανε και στις σταλινικές καταδιώξεις του Ελληνισμού του Καυκάσου. Και πρόσθεσε: «Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι γεγονός, ένα εθνικό ξεκαθάρισμα χειρίστου είδους, μια Κεμαλική πολιτική που εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολλοί άλλοι αδίστακτοι ηγέτες σ' όλο τον κόσμο και πρόσφατα οι ίδιοι οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο το 1974 με βρετανική και αμερικανική βοήθεια και 'επίβλεψη' και σοβιετική συγκατάθεση. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν ένας δεν διδάσκεται από τα μαθήματα της Ιστορίας, η Ιστορία επαναλαμβάνεται».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Ηλίας Τσεκερίδης, είπε ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι όλοι οι άλλοι λένε ψέματα για τη Γενοκτονία, ενώ τόνισε ότι οι Πόντιοι είναι δυσαρεστημένοι γιατί ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα δεν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δεν έγινε καμία αναφορά κατά τις συζητήσεις του με τους Ελληνες αξιωματούχους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτριος Μολοχίδης, αναφέρθηκε στην τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδος, του Πόντου και των ΗΠΑ το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μπόουλινγκ Γκριν, παρουσία επισήμων, κατά την οποία μίλησε και πάλι η κ. Αργυρού. Οπως είπε, θα αποσταλεί το «Υψηλάντειο Βραβείο» της Παμποντιακής στον ποντιακό σύλλογο Στοκχόλμης για να επιδοθεί στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, η οποία αναγνώρισε πρόσφατα τη Γενοκτονία. Κατά την εκδήλωση στο Μπόουλινγκ Γκριν, πρόσθεσε ο κ. Μολοχίδης, διάφοροι παράγοντες απηύθυναν χαιρετισμούς, διαβάστηκαν μηνύματα, ενώ επιδόθηκαν και διακηρύξεις από τον πολιτειακό γερουσιαστή Τζορτζ Ονοράτο, τον πολιτειακό βουλευτή, Μάικ Γιάνναρη, και τον πολιτειακό γερουσιαστή Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδα Ραπτάκη.

Η γενική γραμματέας του παγκοσμίου ΣΑΕ, Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου, μιλώντας κατά την εκδήλωση στο Σταθάκειο χαρακτήρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, «ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα στον κόσμο», για τα οποία υπάρχει χρέος να μην ξεχνιούνται. Είπε επίσης ότι οι Πόντιοι σήμερα προοδεύουν στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Σήμερα, ζητούμε την αναγνώριση, ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την αποφυγή των ίδιων λαθών και στο μέλλον», υπογράμμισε.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής, καθηγητής Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε» και ότι ο Ελληνισμός θα συγχωρήσει την Τουρκία, όταν αυτή αποδείξει ότι μετανόησε και δεν πρόκειται να επαναλάβει, ούτε θα στηρίξει άλλους σε παρόμοια εγκλήματα.

Επεσήμανε επίσης, ότι εάν η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η Τουρκία θα απόφευγε παρόμοιες βαρβαρότητες στο μέλλον. Σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι η UNESCO συμπεριέλαβε στον Ατλαντα παγκοσμίων γλωσσών που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης και την ποντιακή διάλεκτο. Επίσης, αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία από Ν. Αυστραλία και τη Σουηδία, ενώ δόθηκε προφορική έγκριση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να κάνει Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καλαμαράς, τόνισε ότι «αυτός που ξεχνάει από πού ήλθε, δεν ξέρει που πηγαίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: