Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η οργή των πολιτών για τους πολιτικούς

Του Βαγγέλη Πλάκα

Η επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί αρχικά από πολίτες και εν συνεχεία από αστυνομικούς, αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία απέναντι στους πολιτικούς.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές πολιτών στο διαδίκτυο, στα μπλογκ και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται θερμός πολιτικός διάλογος που συγκλίνει στην απαξίωση των πολιτικών, ειδικά των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Καταγράφεται οργή, η οποία βεβαίως πολλές φορές οδηγεί σε άδικες γενικεύσεις και ισοπεδωτικές αντιλήψεις.

Φράσεις, όπως “να παραιτηθούν πολιτικοί”, “να πληρώσουν όσοι δημιούργησαν την κρίση”, “να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι” ή “όλοι είναι ίδιοι και μας κοροϊδεύουν”, δείχνουν πως η κοινωνική δυσαρέσκεια βρίσκεται στο ζενίθ και πως η εμπιστοσύνη τους προς το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του έχει φτάσει στο ναδίρ. Προειδοποιούν μάλιστα πως όχι απλώς θα στείλουν το μήνυμα με την ψήφο τους αλλά και πως θα εκφράσουν με δυναμικό τρόπο την απαρέσκειά τους προς τις παγιωμένες πολιτικές πρακτικές.


Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η απουσία, για πρώτη φορά, από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αφουγκραζόμενοι το βαρύ κλίμα και τις κοινωνικές διαθέσεις, θέλοντας να αποφύγουν διαμαρτυρίες και ενδεχόμενες πιο θερμές αντιδράσεις εις βάρος τους και για να μη λειτουργήσουν ως “κόκκινο πανί” -καθώς λίγες ώρες μετά την Πρωτομαγιά η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα πιο σκληρά μέτρα στην οικονομία που λήφθηκαν ποτέ στη χώρα- προτίμησαν να απουσιάσουν.

Το κλίμα αυτό βέβαια αφορά και τους βουλευτές της ΝΔ. Πρόσφατα βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη αποδοκιμάστηκε προσερχόμενος σε εκδήλωση και ύστερα από λίγο αποχώρησε. Δύο στους τρεις πολίτες, άλλωστε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της οικονομίας.

Το συμπέρασμα που ανακύπτει από τη στάση των πολιτών είναι πως ο κοινωνικός θυμός αυτή τη φορά δεν μπορεί να αμβλυνθεί με επικοινωνιακές κινήσεις, όπως μείωση βουλευτικών αποδοχών, που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, ή αποσπασματικές θυσίες στην αρένα του πολιτικού λαϊκισμού, όπως η “φυλάκιση των υπευθύνων πολιτικών", που ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Οι ρίζες είναι βαθιές και ως εκ τούτου απαιτούνται ρηξικέλευθες τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: