Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ Θα είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα!!Η είσοδος του ελληνικού στρατού στην απελευθερωμένη Κομοτηνή του 1920




Ιππείς, στρατιώτες, στρατηγοί και εθνική υπερηφάνεια. Στολές εποχής και εικόνες οι οποίες θα διαδραματιστούν εμπρός στα μάτια του κοινού που θα παρακολουθήσει την αναπαράσταση της εισόδου του ελληνι9κού στρατού στην Κομοτηνή του 1920. Πρόκειται για το ατού των φετινών Ελευθερίων, την ευθύνη του οποίου έχουν τόσο η Νίκη Μουστάκα πρόεδρος της επιχείρησης «Ορφέας», όσο και ο συλλέκτης και ρέκτης της ιστορίας της Κομοτηνής Δημήτρης Γαρυφάλλου.

Η έναρξη του εγχειρήματος ξεκίνησε χθες με την μεγάλη πρόβα για την προσομοίωση της απελευθέρωσης της πόλης, που έγινε στην περιφερειακή οδό της πόλης πάνω από τα στρατόπεδα όπου άνδρες ντυμένοι με στολές στρατιωτών ορισμένες από τις οποίες προμηθεύτηκαν από το βεστιάριο της τηλεοπτικής σειράς «Ματωμένο Χώματα», ιππείς με στολές και ο καθένας στον ρόλο του πήραν τις θέσεις τους και δούλεψαν για να είναι έτοιμοι όταν θα το παρουσιάσουν στο κοινό.


Στην αναπαράσταση συμμετέχουν με 24 άλογα μέλη από τον σύλλογο Θράκας Ιππέας και τον Ιππικό Όμιλο, επίσης 40 σπουδαστές από την σχολή αστυνομίας σαν πεζικάριοι, ηθοποιοί από την ομάδα θεάτρου του Θρακικού Ωδείου που θα ερμηνεύσουν ρόλους πολιτικών, η φιλαρμονική του δήμου, ο προσκοπισμός και σύλλογοι της Κομοτηνής.

Ήδη η κ. Μουστάκα ζήτησε τη συμμετοχή όλων των πολιτών στην αναπαράσταση, καλώντας τους να βγουν στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η παρέλαση. Η αναπαράσταση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου ο Δημήτρης Γαρυφάλου επιμελήθηκε το ταμπλό που θα δείχνει το παλιό δημαρχείο, όπως ήταν την εποχή της απελευθέρωσης.

Οι στρατιώτες θα σταματήσουν εκεί και ο στρατηγός Ζυμβρακάκης ο οποίος θα ηγείται όλης αυτής της πομπής θα ανέβει στην σκηνή και ο Γάλλος στρατηγός Σαρπί θα του παραδώσει την πόλη. Εκεί θα τους περιμένει και ο δήμαρχος της εποχής εκείνης, ο Απόστολος Σούζος και ο απεσταλμένος της κυβέρνησης ο Χαρίσιος Βαμβακάς. Αφού υπογραφεί η ενσωμάτωση, θα γίνει η έπαρση της Ελληνικής σημαίας.

Η αναπαράσταση θα ολοκληρωθεί με θρακιώτικους χορούς και την επίσημη έναρξη των Ελευθερίων Θράκης από τον δήμαρχο Κομοτηναίων Δημήτρη Κοτσάκη.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: