Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ Πρόταση για εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση Siemens


Το αίτημα διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης. Θετική η ανταπόκριση απ΄όλα τα κόμματα.

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την πολιτική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, κατέθεσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι είναι μία εκκρεμότητα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, αφού τόσο το Φεβρουάριο, όσο και το Μάιο του 2009 αντίστοιχες προτάσεις για σύσταση εξεταστικής απορρίφθηκαν, αν και είχαν τη θετική ψήφο σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απάντησε ότι συνιστά προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει το θέμα μέσω εξεταστικής επιτροπής και όχι με τη διαδικασία μετατροπής της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε εξεταστική.Θετική χαρακτήρισαν την πρόταση εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Ο Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ) την χαρακτήρισε αξιοπρόσεκτη, αφού «θίγει σημαντική και ηθική εκκρεμότητα». Σωστή η πρόταση και τη στηρίζουμε, ανέφεραν οι Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) και Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), όλοι, όμως, επεσήμαναν τον κίνδυνο να διασπαστεί το ενιαίο του ελέγχου,αν υπάρξει έρευνα και από την επιτροπή Θεσμών και από ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέραν της υπόθεσης Siemens έχει δεσμευθεί και για διερεύνηση των υποκλοπών, των δομημένων ομολόγων και του Βατοπεδίου καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπόθεσης ανεξάρτήτως αν έχουν παραγραφεί ευθύνες.

Ο Σήφης Βαλυράκης δήλωσε ότι η πρότασή του δεν κατατείνει οπωσδήποτε στη μετατροπή της επιτροπής Θεσμών σε εξεταστική, αλλά να απασχοληθεί το σώμα με την υπόθεση.

Σε επτασέλιδη επιστολή του σημειώνει ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του: «Τα αναφερόμενα, ακόμα και σήμερα στα μέσα επικοινωνίας, για την υπόθεση Siemens, επιτείνουν τη γκρίζα ατμόσφαιρα, ενισχύουν το νοσηρό κλίμα, γεννούν υπόνοιες και σκιές», σημειώνει ο βουλευτής, που θέτει πρώτη την υπογραφή του στον κατάλογο των εξήντα βουλευτών, που απαιτούνται για την πρόταση σύστασης εξεταστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: