Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Νέα Γεωθερμικά Πεδία στην Ελλάδα



Νέα γεωθερμικά πεδία και περιοχές έφεραν στο φως, κατά την τελευταία πενταετία οι ερευνητικές προσπάθειες του ΙΓΜΕ, που αύξησαν σημαντικά και τα αποθέματα θερμικής ενέργειας μερικών ήδη γνωστών πεδίων. Παράλληλα διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον μερικών γεωθερμικών περιοχών για τον πιθανό εντοπισμό, με έρευνα βάθους, πεδίων μέσης και υψηλής θερμοκρασίας. Η ανακοίνωση έγινε από τον Γ. Χατζηγιάννη από το ΙΓΜΕ, στη διάρκεια του φόρουμ και αφορά στα νέα γεωθερμικά πεδία που εντοπίστηκαν στις περιοχές Ακροπόταμου Καβάλας, λίμνης Βόλβης - Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, Γιάλτρων Β. Εύβοιας, Δαμάστας Φθιώτιδας, Θυμιανών ν. Χίου. Σημαντική επαύξηση των αποθεμάτων θερμικής ενέργειας και της έκτασης γνωστών πεδίων έγινε, επίσης, στα πεδία Νενήτων ν. Χίου, Συκιών Άρτας, Ρίζας Αντιρρίου και νέες γεωθερμικές περιοχές, εντοπίστηκαν στην Αλμωπία και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
«Τα αποθέματα γεωθερμικής ενέργειας αυξήθηκαν ενώ τα νέα και αναθεωρημένα γεωθερμικά πεδία δημοσιεύτηκαν ήδη σε Φ.Ε.Κ., ως το πρώτο στάδιο για την αξιοποίησή τους.
Οι Περιφέρειες της χώρας είναι πλέον σε θέση, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αξιοποίηση των πεδίων αυτών» ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.
Στις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος με νερά θερμοκρασίας 25-50οC που έχουν εντοπισθεί στη Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκαν στη μελέτη τους οι επιστήμονες από το ΙΓΜΕ, Π. Βέκιος, Θ. Ευθυμιόπουλος, Ε. Φαναρά και Α. Αρβανίτης. Από τη λεπτομερή έρευνα που έγινε από το ΙΓΜΕ έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων (βεβαιωμένων και πιθανών) στις Συκιές Άρτας και στη Ρίζα Αντιρρίου με νερά θερμοκρασίας 27,4-50οC και 36-37οC αντίστοιχα. Επίσης έχουν καταγραφεί και άλλες περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος (π.χ. Κουνουπελίου Ν. Ηλείας με νερά θερμοκρασίας 28,8οC) καθώς και οι γνωστές θερμές πηγές Καβάσιλων (31οC) και Αμαράντου (32οC) Κονίτσης, Κυλλήνης (25-26οC), Καϊάφα (30-35οC) κ.ά.
(Aπό την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: