Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μοναχικός δρόμος για Κύπρο, κόντρα Μάρκου Κυπριανού με Σουηδούς και Βρετανούς

Το «τρίο της συμφοράς» για την Κύπρο ή τα... τρία γιουσουφάκια της Τουρκίας, Βαρώνη Άστον [εκπροσωπούσα έμμεσα το Σταλινικό Εβραιόπουλο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ], ο Τουρκοφιλανδός Όλι Ρεν και ο αιματοβαμμένος κερδοσκόπος υπουργός Εξωτερικών της Σουδίας Καρλ Μπιλντ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 09/12/09

ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ απόφασή της, η Κυπριακή Δημοκρατία εξήγγειλε ότι παγώνει έξι ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. Το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών εξαρτάται εφεξής από την εκπλήρωση των ανεκπλήρωτων κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας. Τη θέση της Λευκωσίας ανακοίνωσε ο Μάρκος Κυπριανού στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μετά από ένα διήμερο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών αλλά και αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρώντας στη θέση της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ της προεδρεύουσας Σουηδίας Καρλ Μπιλντ εξαπέλυσε απειλές για επαναφορά του «απευθείας εμπορίου και της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης» των Τ/Κ.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ προειδοποίησε τον Σουηδό ομόλογό του ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα δίσταζε να μπλοκάρει πλήρως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κάτι που θα τίναζε στον αέρα την αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ακόμη πιο έντονος, προειδοποίησε με επιπτώσεις στο Κυπριακό, προκαλώντας την αντίδραση του Γάλλου ομολόγου του, που υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή.

Ο Μίλιμπαντ διαφώνησε με ενίσχυση της αναφοράς για το Κυπριακό στα συμπεράσματα και σε κάποιο στάδιο αποχώρησε από την αίθουσα...

Βρετανικοί εκβιασμοί

Το όλο θέμα έχει κλείσει χωρίς κυρώσεις και επιπτώσεις επί τη Άγκυρας και δεν θα τεθεί ουσιαστικά ενώπιον των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Η Κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως με τη συνοδεία της μονομερούς της δήλωσης, η οποία θα κατατεθεί και γραπτώς. Πάντως, το τελευταίο διήμερο είχαν γίνει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που φέρουν τη σφραγίδα των βρετανικών εκβιασμών! Τα επίπεδα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αφορούσαν: 1) Επαφές υπηρεσιακών παραγόντων. 2) Διμερείς επαφές του Κύπριου ΥπΕξ με τον Προεδρεύοντα ομόλογό του της Σουηδίας. 3) Σε τριμερές επίπεδο. Τα πράγματα έγιναν δύσκολα όταν οι Βρετανοί απείλησαν ότι εάν η κυπριακή Κυβέρνηση συνέχιζε τη στάση της, τότε θα προχωρούσαν σε μονομερή δήλωση. Άγνωστο ποιο θα ήταν το περιεχόμενό της. Πάντως, οι Άγγλοι ήταν ήδη ενοχλημένοι, διότι δεν είχε γίνει δεκτή η δική τους θέση επί τη βάσει της οποίας θα έπρεπε να καταγραφεί ρητώς ότι τα τουρκικά κεφάλαια δεν μπορούν να παγώνουν για πολιτικούς λόγους. Η κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιπροσθέτως, οι Βρετανοί επιχείρησαν να εισαγάγουν στο κείμενο αναφορά για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Η Λευκωσία, που είχε παρά το πλευρό της συνεχώς την Αθήνα, παρουσιάζεται ικανοποιημένη και για βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στα συμπεράσματα. Η Άγκυρα διά του Μπαγίς εξέφρασε ικανοποίηση για τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την Τουρκία, αναφέροντας παράλληλα και κάποια προβλήματα που υπήρξαν λόγω Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: