Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΕΚΑΝΕ Η ΜΥΓΑ ΚΩΛΟ ΚΑΙ ΕΧΕ... ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ ΚΟΨΕ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ


“Ουδέν σχόλιο” ήταν η λακωνική απάντηση των συνεργατών του κ. Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη ότι «θα είναι ξανά υποψήφιος σε κάθε περίπτωση και ας αποφασίσει ο λαός» που δείχνει ότι οι δύο άνδρες μπαίνουν σε περίοδο ψυχρού πολέμου.

Οι δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη βρήκαν τον κ. Σαμαρά ενώ ταξίδευε για την Βόννη -όπου έκανε την πρώτη του παρουσία εκτός Ελλάδος με την ιδιότητα του αρχηγού της ΝΔ στο συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος- και προκάλεσε εκνευρισμό στην αποστολή.

Παρότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να ανοίξει από τώρα το θέμα του Δήμου Αθηναίων και γενικότερα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι η πρώτη πολιτική μάχη στην οποία θα δώσει εξετάσεις με αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι η απάντηση των συνεργατών του δείχνει δυσαρέσκεια. Βουλευτές της ΝΔ που δεν θέλουν να βλέπουν εσωτερικές αντιπαραθέσεις αναρωτιόντουσαν: «αφού ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε άνθρωποι που μπορούν να μιλούν εξ ονόματός του έχουν πάρει θέση στο ζήτημα του Δήμου Αθηναίων σε ποιόν απαντά ο κ. Κακλαμάνης; Στα δημοσιεύματα του Τύπου ή στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο με τον οποίο ήταν στο ίδιο στρατόπεδο και εκδήλωσε και εκείνος ενδιαφέρον για τον Δήμο;». Προσθέτουν ότι «σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν η δήλωση αυτή δείχνει την πρόθεση του κ. Κακλαμάνη να βγει στο αντάρτικο και να ανεξαρτητοποιηθεί είναι άκομψος ο τρόπος με τον οποίο έγινε και χωρίς καν να έχει μιλήσει με τον αρχηγό του κόμματος». Συνεργάτες του κ. Σαμαρά πάντως σημείωναν ότι μετά και την ενέργεια αυτή του κ. Κακλαμάνη «είναι πλέον αδύνατη η συμβίωση». Η Ρηγίλλης συνδέει την κίνηση του κ. Κακλαμάνη με την φημολογία ότι ένιοι από την μητσοτακική πτέρυγα προτείνουν να γίνει η πρώτη εσωκομματική κόντρα μετά τις δημοτικές εκλογές. Φυσικά αυτό προυποθέτει ότι θα έχουν υπάρξει αρνητικά αποτελέσματα για τη ΝΔ και εκφράζονται υπόνοιες ότι κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να κάνουν υπόγειο πόλεμο πριν τις δημοτικές εκλογές.

Στο συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέπτυξε την δική του φιλοσοφία για την οικονομική πολιτική η οποία είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς πήρε εξίσου αποστάσεις από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσαν οι κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιάννης Παπαθανασίου όσο και από το σοσιαλιστικό μοντέλο και τάχθηκε υπέρ του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους που να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των αγορών. Αναπτύσσοντας την άποψή του για τον κοινωνικό φιελελευθερισμό είπε: «οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα, για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ελεύθερες αγορές: χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές. Αυτή η «απαίτηση ανταγωνιστικότητας» δεν επιτυγχάνεται αυτόματα από μόνες τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ένα εξωτερικό παράγοντα που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες. Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος». Ακολούθως ο κ. Σαμαρά πήρε αποστάσεις και από το σοσιαλιστικό μοντέλο αλλά και από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό: «δεν θέλουμε ένα κράτος - επιχειρηματία, όπως οι Σοσιαλιστές, ούτε θέλουμε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτε, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι». Αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση λέγοντας ότι «το ρυθμιστικό μας σύστημα στις αγορές δεν τα πήγε καλά τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να κάνουμε πλέον εκτενείς «επιδιορθώσεις» στο οικονομικό μας μοντέλο και στους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς. Στην συνέχεια μίλησε για την ανάγκη να στηριχθούν οι μεσαίες τάξεις που προσδιορίζουν την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατική σταθερότητα αλλά επλήγησαν από την κρίση.

Στο ταξίδι του δεν τον ακολούθησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που επικαλέστηκε διπλωματική ασθένεια μετά τον δημοσίευμα του «Έθνους» για την μυστική διπλωματία που έκανε στο θέμα των Σκοπίων. Την τελευταία στιγμή ακύρωσε την συμμετοχή του και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος λόγω ασθένειας. Τον κ. Σαμαρά συνόδευσαν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Κώστας Τασούλας, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, η κ. Κατερίνα Παπακώστα και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: