Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ένταση στις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

Οι τοποθεσίες που βρίσκονται οι συμμαχικές και αμερικανικές δυνάμεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Οι 30.000 στρατιώτες θα επιχειρήσουν στα σύνορα με το Πακιστάν. ΠΗΓΗ: BBC


Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα εξετάστηκε αυστηρά από το Κογκρέσο και προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων διεθνώς.

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να στείλει επιπλέον 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν πυροδότησε αντιδράσεις και εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και διεθνώς. (Δείτε το βίντεο).

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς μίλησε στην επιτροπή του Κογκρέσου για τη νέα στρατηγική στο Αφγανιστάν και ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες θα αναχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες από τις ΗΠΑ.

Η αποστολή τους θα ξεκινήσει νωρίτερα απ' ότι αρχικά διέρρεε το Πεντάγωνο, καθώς το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2011, είναι αρκετά αυστηρό.

Ειδικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον επιμένουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ "στενό" για κάποια επιτυχία στο μέτωπο με τους Ταλιμπάν και πολύ "μακρύ" σε διάρκεια για να το υποστηρίξει η αμερικανική κοινή γνώμη. Επιπλέον εξηγούν ότι και αποστολή επιπλέον στρατιωτών και αποχώρηση παράλληλα δεν γίνεται. Γι' αυτό αργά ή γρήγορα ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναγκαστεί να επιλέξει ένα από τα δύο.

Ήδη οι Αμερικανοί αναζητούν διεθνή υποστήριξη στο μέτωπο. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε την Τετάρτη από το ΝΑΤΟ να στείλει επιπλέον 5.000 έως 7.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν και να λάβουν πιο ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις.

"Μια αποτυχία στο Αφγανιστάν θα οδηγούσε στην ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε μεγάλο μέρος, ή ακόμη και στην πλειοψηφία της χώρας, και σε έναν πιθανό νέο εμφύλιο" είπε ο Ρόμπερτ Τζέιμς.

Και μπορεί η Αλβανία να δήλωσε ότι θα στείλει 85 στρατιώτες και η Βρετανία ακόμη 500 αλλά Γαλλία και Γερμανία αποφεύγουν να απαντήσουν θετικά. Ο Καναδάς που έχει 2.800 στρατιώτες στην περιοχή χαιρέτισε την απόφαση Ομπάμα αλλά επιμένει στην απόσυρση των στρατευμάτων του το 2011.

Ωστόσο,στο Κογκρέσο μίλησε και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον που εξήγησε ότι "οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να παραμείνουν επ'αόριστον δεσμευμένες στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν", ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τη διαφθορά στο Αφγανιστάν.

Πάντως το Πακιστάν ήδη έχει εκφράσει φόβους για την πίεση που θα δεχθούν τα σύνορα του με το Αφγανιστάν από τους φανατικούς ισλαμιστές που θα μάχονται με τις νέες δυνάμεις των ΗΠΑ. Αντίθετα ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δηλώνει ικανοποιημένος με την απόφαση Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν 11 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: