Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Άφαντοι μένουν οι ιερόσυλοι


ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, τρίτη μέρα μετά τη σύληση του τάφου του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και την κλοπή της σορού του. Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών Αρχών βρίσκονται όλα τα σενάρια και πληροφορίες για την πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα εγκληματική ενέργεια που άφησε όλους άφωνους. Τίποτε όμως δεν εντοπίστηκε, αφού οι ασυνείδητοι τυμβωρύχοι φρόντισαν και κάλυψαν με μαεστρία τα ίχνη τους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση αξιωματικού της Αστυνομίας που ασχολείται με τις ανακρίσεις ότι οι έρευνες στρέφονται «παντού και πουθενά».

Κάθε πληροφορία που φτάνει στις ανακριτικές Αρχές εξετάζεται με προσοχή, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να δίνει μια «γραμμή» στους ανακριτές για να ξετυλίξουν το κουβάρι που θα οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης και τον εντοπισμό της σορού. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε χθες το πρωί, μετά από πληροφορία ότι η σορός πιθανόν να βρισκόταν σε όχημα που ήταν σταθμευμένο σε παραθαλάσσια περιοχή. Έγιναν έρευνες, εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καμιά σχέση με την υπόθεση.

Για την πορεία των ερευνών ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ο οποίος έσπευσε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας όπου βρίσκονταν ομάδα ανώτατων αξιωματικών με επικεφαλής τον αρχηγό Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου. Παράλληλα στο ΤΑΕ Λευκωσίας λειτούργησε κλιμάκιο αξιολόγησης πληροφοριών υπό τον βοηθό αρχηγό Ανδρέα Ιατρόπουλο. Στο ΤΑΕ κλήθηκαν πρόσωπα κυρίως για υποβοήθηση των ερευνών και όχι για ανάκριση.

Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τις Αρχές και κυρίως τις υπηρεσίες πληροφοριών, είναι ο χρόνος που επιλέγηκε για τη διάπραξη της εγκληματικής ενέργειας και κυρίως ο τρόπος που ενήργησαν οι δράστες. Οι βέβηλοι ενήργησαν με «χειρουργικό» τρόπο, δηλαδή άνοιξαν τον τάφο, πήραν τη σορό χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε ζημιά ή να προβούν σε πράξεις βεβήλωσης. Η ασημένια εικόνα της Παναγίας, η οποία είχε τοποθετηθεί στα χέρια του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, και την οποία οι δράστες πέταξαν έξω από τον τάφο, προκαλεί ερωτηματικά.

Το μνημόσυνο του τέως προέδρου εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο υπέρ των θέσεών του. Οι τιμητές του έργου δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα του και να υλοποιήσουν το όραμά του για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη χωρίς ξένους στρατούς και κηδεμόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: