Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΤΩΝΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΤΑ ΟΛΑ


Να αλλάξει «ραχοκοκαλιά» στη ΝΔ θέλει ο κ. Αντ. Σαμαράς

Για τον Ιούνιο μεταφέρεται το συνέδριο, προκειμένου να ψηφίσουν όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο κόμμα

Σε ριζικές αλλαγές στη «ραχοκοκαλιά» του κόμματος προχωρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς . Με στόχο την «επανίδρυση της ΝΔ», ο κ. Σαμαράς θέτει πρώτη προτεραιότητα την οργανωτική ανασυγκρότηση στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί περί τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου.
Οι αλλαγές θεωρούνται επιτακτικές και θα γίνουν άμεσα, αφού η ΝΔ αντέγραψε την οργανωτική δομή και το μοντέλο λειτουργίας του ΠαΣοΚ, το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο.
Αυτό θα αλλάξει ριζικά και στόχος του κ. Σαμαρά είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο ένα «φρέσκο» κόμμα, στο οποίο θα λειτουργούν ουσιαστικά οι τοπικές και νομαρχιακές του οργανώσεις, πολλές από τις οποίες είναι «φαντάσματα» και οργανώσεις-«σφραγίδα», όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ και κορυφαία στελέχη.
Μετά τις εορτές, και αφού δοθεί συντεταγμένα η μάχη του προϋπολογισμού, θα αρχίσει η επεξεργασία για να διαμορφωθούν οι θέσεις του κόμματος για μείζονα ζητήματα, όπως για τον νέο εκλογικό νόμο, τη διαφάνεια στην πολιτική και στο «πολιτικό χρήμα», τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον (και την αειφορία, όπως λέει ο κ. Σαμαράς), τη χωροταξία, την ασφάλεια, την καθημερινότητα του πολίτη, την κοινωνική συνοχή και τα κοινωνικά θέματα. Με βάση το τετράπτυχο του κ. Σαμαρά «ενότητα, οργάνωση, ιδεολογία και αντιπολίτευση» και ακολουθώντας αυτήν τη λογική, οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους και κύριο ρόλο θα διαδραματίσει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να μελετά τις οργανωτικές δομές άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.
Π αραλλήλως, έχουν αρχίσει και οι πρώτες κινήσεις των νέων γραμματέων του κόμματος. Ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων κ. Ι. Μανώλης προήδρευσε χθες σε τετράωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συνδικαλιστικού Γραφείου της ΝΔ, ενώ τις πρώτες του ουσιαστικές συσκέψεις έχει κάνει και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μάξ. Χαρακόπουλος. Πολλές συσκέψεις θα έχει το επόμενο διάστημα και ο κ. Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος θα ανασυντάξει τη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης, αλλά ουσιαστική επεξεργασία για χρίσματα δεν θα γίνει, αφού όπως είπε και ο κ. Σαμαράς «είναι πάρα πολύ νωρίς και είναι άκαιρη η σχετική συζήτηση». Σε τροχιά αλλαγών θα κινηθεί και ο γραμματέας Οργανωτικού κ. Εμμ. Αγγελάκας, που θα επιταχύνει την αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού σε περιφερειακό επίπεδο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο νέος πρόεδρος και στη σύνταξη του νέου προγράμματος, για το οποίο θα εργαστεί ο γραμματέας Προγράμματος κ. Κ. Γκιουλέκας.
Εξάλλου, η ΝΔ στις εκλογές του 2007 και του 2009 πήγε με το προεκλογικό πρόγραμμα που είχε συνταχθεί πριν από την εκλογικήνικηφόρα για τη ΝΔ- αναμέτρηση του 2004, από τον πρώην υπουργό κ.
Γ. Σουφλιά, έπειτα από πολύπονη και πολύμηνη προσπάθεια. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο οι περίπου 800.000 ψηφοφόροι που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου- και εάν είναι δυνατόν να διευρυνθεί το εκλεκτορικό σώμα.
Η μετάθεση του συνεδρίου για τα τέλη του Ιουνίου, αν και η νέα ηγεσία επιθυμούσε να γίνει την άνοιξη, σχετίζεται με την καταστατική δέσμευση ότι για να ψηφίσουν στην εκλογή συνέδρων όλοι όσοι συμμετείχαν στις εκλογές για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ πρέπει να συμπληρωθεί ένα εξάμηνο, ώστε να γίνουν πλήρη μέλη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το εξάμηνο συμπληρώνεται στις 29 Μαΐου και δικαίωμα ψήφου έχουν την αμέσως επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: