Ολυμπιακός - Άρσεναλ 1-0
Έτσι, γράφεται η ιστορία! Μάγκικα, Πειραιώτικα, Ολυμπιακά! Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε πανηγυρικά την πρόκριση στη φάση των "16" του Champions League, για δεύτερη διαδοχική φορά. Υπέταξε και την Άρσεναλ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με 1-0, πετυχαίνοντας την τρίτη νίκη του σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια στον 8ο όμιλο. Πώς να χαθεί αυτή η πρόκριση; Ο πρωταθλητής Ελλάδας συγκέντρωσε 10 βαθμούς και προκρίθηκε ΠΑΝΑΞΙΑ στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Και ας "φρέναρε" η Άλκμααρ την Σταντάρ στη Λιέγη. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με τις δικές τους δυνάμεις. Ο κορυφαίος ελληνικός σύλλογος δεν έχει ανάγκη καμία ΑΖ.

Ο Λεονάρντο σκόραρε ξανά (δεύτερο συνεχόμενο ύστερα από το καθοριστικό γκολ στην Ξάνθη και τέταρτο φετινό σε όλες τις διοργανώσεις) και πέτυχε στο 47ο λεπτό το νικητήριο τέρμα. Μπορεί για ένα ακόμα παιχνίδι ο Ζίκο να είχε έξι βασικούς παίκτες στα πιτς, αλλά αυτή η ομάδα απέδειξε ξανά πως κάποια στοιχεία δεν αγοράζονται, ούτε χαρίζονται. Όπως η ψυχή, η καρδιά, το πάθος, η αποφασιστικότητα, η δίψα για διάκριση. Η φανέλα του Ολυμπιακού είναι βαριά κι ασήκωτη. Όσοι την έχουν φορέσει, το έχουν νιώσει στο πετσί τους.

Πρώτος παίκτης του γηπέδου ο Όλοφ Μπέλμπεργκ. Τί παίκτης, Θεέ μου! Oύτε κουνούπι δεν άφησε να περάσει ο αθεόφοβος. Όλοι, όμως, οι ποδοσφαιριστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

O αγώνας

Ο Ζίκο παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1, αφήνοντας στον πάγκο τον Ζαϊρί, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Ο Νικοπολίδης υπερασπίστηκε την εστία της πειραϊκής ομάδας. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Γκαλίτσιος, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ και Ραούλ Μπράβο. Οι Μαρέσκα και Ντουντού αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Γκαλέτι αγωνίστηκε στη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής. Ο Λεονάρντο διατηρήθηκε στην αριστερή πλευρά του κέντρου, καθώς προτιμήθηκε του Ζαϊρί. Ο "πιστολέρο" Κώστας Μήτρογλου ηγήθηκε ξανά της ερυθρόλευκης επίθεσης, με τον Όσκαρ σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού, πίσω από τον φορμαρισμένο "Γερμανό".

Από την πλευρά του, ο Αρσέν Βενγκέρ παρέταξε την Άρσεναλ με σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Φαμπιάνσκι. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Γκίλμπερτ, Μπάρτλεϊ, Σιλβέστρ και Κρουζ. Ο Σονγκ ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, έχοντας δεξιά του τον Ράμσεϊ και αριστερά του τον Μέριδα. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Βέλα, με τον Γουόλκοτ δεξιά στη γραμμή κρούσης και τον Γουίλσιρ αριστερά.

Ο Ζίκο είχε επισημάνει στη συνέντευξη Τύπου πριν από την αναμέτρηση πως ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει ανεξέλεγκτα. Πρώτο μέλημα του Βραζιλιάνου προπονητή ήταν να κλείσει τους διαδρόμους μπροστά από την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη. Οι ερυθρόλευκοι άρχισαν "μαζεμένα" το ματς, με προφανή σκοπό να περιορίσουν τα επιθετικά ατού της Άρσεναλ. Οι Λονδρέζοι μπορεί να παρατάχθηκαν με τα "δεύτερα", αλλά παίκτες όπως οι Γουόλκοτ, Μέριδα και Βέλα μόνο δεύτερης διαλογής δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι "κανονιέρηδες" είχαν την εδαφική υπεροχή από την αρχή. Ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο και προσπάθησε να φανεί απειλητικός στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα, ο Λεονάρντο όταν η πειραϊκή ομάδα βρισκόταν σε θέση άμυνας έπαιζε αριστερό εσωτερικό χαφ (δίπλα σε Μαρέσκα και Ντουντού, δηλαδή) προκειμένου το ερυθρόλευκο σύνολο να μην επιτρέψει στους ποδοσφαιριστές του Αρσέν Βενγκέρ να τρέξουν με την μπάλα και να δημιουργήσουν κινδύνους μπροστά από τη μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων.

Η Άρσεναλ είχε την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι, αλλά ο πρωταθλητής Ελλάδας ήταν αυτός που έχασε τρεις σημαντικές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο για να σκοράρει. Στο 10', οι φιλοξενούμενοι απείλησαν, με τον Γουόλκοτ να επιχειρεί σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά ο Νικοπολίδης απομάκρυνε τον κίνδυνο με τις γροθιές. Αυτή ήταν και η μοναδική αξιοσημείωτη επιθετική ενέργεια των Λονδρέζων στο πρώτο μέρος.

Ο Ολυμπιακός ήταν προσεκτικός στον τρόπο παιχνιδιού του και δεν έδινε δικαιώματα στην Άρσεναλ, ωστόσο όταν έβρισκε τις προϋποθέσεις παρουσιαζόταν εξαιρετικά επικίνδυνος στην κόντρα επίθεση. Στο 13', οι ερυθρόλευκοι βγήκαν στην αντεπίθεση: ο Γκαλέτι ξεπέρασε έξοχα τον Σονγκ, μοίρασε δεξιά την μπάλα στον Όσκαρ και ο Ισπανός με τη μία τροφοδότησε εντός περιοχής τον Μήτρογλου. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έπιασε το αριστερό σουτ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Φαμπιάνσκι.

Στο 17', ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Γκαλέτι, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο ύψος του πέναλτι, αλλά το σουτ του διεθνούς στόπερ σταμάτησε πάνω στον Μέλμπεργκ. Ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει πια στροφές και στο 21' απείλησε εκ νέου, σε μία δεύτερη υποδειγματική αντεπίθεσή του. Ο Λεονάρντο, με σέντρα ακριβείας από τα αριστερά, σημάδεψε και βρήκε στο δεύτερο δοκάρι τον Γκαλέτι, όμως το δεξί "σκαστό" σουτ που επιχείρησε στην κίνηση ο Αργεντινός κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μπορεί να μην πανηγύρισαν γκολ της ομάδας τους στο πρώτο μέρος, αλλά υποδέχθηκαν χαρμόσυνα το τέρμα της Άλκμααρ στη Λιέγη κόντρα στην Σταντάρ, με το οποίο η πρωταθλήτρια Ολλανδίας άνοιξε το σκορ. Οι ερυθρόλευκοι στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους πίεσαν ασφυκτικά την εστία της Άρσεναλ. Στο 43', ο Ντουντού σούταρε με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ωστόσο η μπάλα κατέληξε δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Η τρίτη (έπειτα από εκείνες των Μήτρογλου και Γκαλέτι, στο 13' και στο 21', αντίστοιχα) μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο χάθηκε στο 44'. Ο Γκαλίτσιος από τα δεξιά "γέμισε" στην περιοχή, ο Ραούλ Μπράβο επιχείρησε ένα αριστερό σουτ στην κίνηση, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Το σύνθημα-θεσμός των φιλάθλων του Ολυμπιακού δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" χάρη στον Λεονάρντο! Ο Βραζιλιάνος, χαζομπαμπάς πια (η σύζυγός του γέννησε μία ημέρα μετά την εκτός έδρας νίκη στην Ξάνθη, όπου ο ίδιος πέτυχε το γκολ της νίκης), βρήκε ανοικτή την άμυνα της Άρσεναλ μετά το τάκλιν του Σονγκ στον Όσκαρ, έγινε αποδέκτης της μπάλας στη μεσαία γραμμή και ξεχύθηκε στην αντεπίθεση. Βρέθηκε απέναντι στον Φαμπιάνσκι, πλάσαρε ψύχραιμα με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Πολωνού τερματοφύλακα και στη συνέχεια να αναπαυτεί στα αντίπαλα δίχτυα. Ο "Λεό" δικαίωσε τον προπονητή του, που τον συμπεριέλαβε στην αρχική εντεκάδα, ανοίγοντας το σκορ στο 47' για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε υπέροχα!

Έτσι, οι φίλοι του Ολυμπιακού άρχισαν να τραγουδούν: "και το βράδυ, το βραδάκι, όταν θα 'χουμε πια προκριθεί. Ο Περαίας θα καεί, γιατί είμαστε όλοι τρελοί. Και παλαβοί"! Το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" είχε πάρει... φωτιά, αλλά έμενε ακόμα αρκετός χρόνος και η Άρσεναλ λίγο έλειψε να ισοφαρίσει άμεσα. Στο 50', ο Ράμσεϊ έβγαλε την ομάδα του στην αντεπίθεση, πάσαρε στον αμαρκάριστο Βέλα, ο οποίος σούταρε από το ύψος του πέναλτι, ωστόσο ο Νικοπολίδης κράτησε το μηδέν, αποκρούοντας ενστικτωδώς.

Η πειραϊκή ομάδα μπορεί να βολευόταν και με την ισοπαλία, αλλά φυσικά ήθελε να κρατήσει τη νίκη και γιατί όχι να διευρύνει το προβάδισμά της, ώστε η πρόκριση να αποκτήσει πανηγυρικό τόνο. Η Άρσεναλ προσπάθησε να πιέσει για την ισοφάριση. Στο 67', ο Ράμσεϊ με μία εξαιρετική μπαλιά τροφοδότησε τον Γουόλκοτ, ο οποίος κοντραρίστηκε με τον Ραούλ Μπράβο, μπήκε στην περιοχή και σούταρε με το δεξί, όμως ο Ισπανός αμυντικός έβαλε την κόντρα και η μπάλα κατέληξε κόρνερ, απομακρύνοντας τον διαφαινόμενο κίνδυνο.

Στο 70', η Άρσεναλ απείλησε ξανά. Ο Ντουντού δεν απομάκρυνε σωστά την μπάλα έξω από την περιοχή της ομάδας του, ο Μέριδα έγινε αποδέκτης και πάσαρε με τη μία στον Βέλα, ο οποίος σούταρε ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι, αλλά δεν βρήκε στόχο. Η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Ολυμπιακού. Στο επόμενο λεπτό (71'), ο Ντουντού έκλεψε την μπάλα με κεφαλιά και έφυγε στην αντεπίθεση, αφού έπαιξε το ένα-δύο με τον Γκαλέτι. Ο Βραζιλιάνος πάσαρε κάθετα στον Λεονάρντο, ο οποίος αντί να δώσει έτοιμο γκολ στον Μήτρογλου επέλεξε να τελειώσει μόνος του τη φάση, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να "νικηθεί" από τον Φαμπιάνσκι, που απέκρουσε το αριστερό πλασέ του "Λεό".

Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στο 78' για μία ακόμα φορά στο γκολ. Ο Όσκαρ έβγαλε τον Μήτρογλου απέναντι στον Φαμπιάνσκι, ο Έλληνας επιθετικός πλάσαρε, αλλά ο τερματοφύλακας της Άρσεναλ ακούμπησε όσο χρειαζόταν την μπάλα για να την στείλει κόρνερ. Ο Ζίκο δεν έκανε κινήσεις από τον πάγκο και άφηνε το χρόνο να περάσει. Η πρώτη αλλαγή από τον προπονητή του Ολυμπιακού πραγματοποιήθηκε στο 86', με τον Ντομί να παίρνει τη θέση του Ντουντού και να αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος! Δύο λεπτά αργότερα (88'), ο Λεονάρντο έσωσε βέβαιο γκολ, απομακρύνοντας την μπάλα πάνω στη γραμμή. Κάπου εκεί, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. ΠΑΝΑΞΙΑ ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Θρύλου συνεχίζεται!