Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ:Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ. Κοινωνικά επτωχεύσαμε.


Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση».

Επιπλέον, μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».


Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι αρκετές προσπάθειες, που έγιναν διαχρονικά στο παρελθόν και από τις δυο κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν ριζικά το ασφαλιστικό πρόβλημα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ούτε εξυγιαίνει το ασφαλιστικό σύστημα», επειδή δεν αναζητά κίνητρα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, «ούτε δίνει κίνητρα στις οικογένειες και τις γυναίκες» αλλά και «ούτε αποσκοπεί στην αύξηση των απασχολούμενων».

«Το νέο ασφαλιστικό σκοπεύει στη παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν ενθαρρύνει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και αποθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Μειώνει δραστικά τις συντάξεις, ενώ το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων. Οι νέες κρατήσεις μειώνουν το εισόδημα, ενώ εκείνο που κυρίως επέρχεται είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους, το οποίο απλά εγγυάται τη βασική σύνταξη, άρα έχουμε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το νέο σύστημα συνιστά ομολογία αποτυχίας. Κοινωνικά επτωχεύσαμε. Άλλο αν ο κ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της Σύμης, ζητά από άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν κάνει».

Ακολούθως, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε για «συρρίκνωση και υποβάθμιση του ασφαλιστικού, που πάει από αδικία σε αδικία με τρόπο που υποθηκεύει το μέλλον δύο γενεών» και για «μεγάλες ανατροπές σε ευαίσθητες ομάδες».

«Αυτό δεν είναι ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Είναι ομολογία χρεοκοπίας, λευκή πετσέτα και παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς δεν δεχόμαστε τη μοιρολατρία και δεν θα την επιτρέψουμε», είπε και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «με τα μέτρα, που προτείνει η ΝΔ για έναν άλλο δρόμο, τιμώντας όμως τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου, που οδηγούν την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο και βαθιά ύφεση».

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε: «ανάπτυξη και ανάκαμψη είναι οι προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως, αυτές οι λέξεις λείπουν συστηματικά, απελπιστικά, από το λεξιλόγιο του κ. Παπανδρέου. Στο δικό του λεξικό βρίσκονται "ανεργία" και "λουκέτα". Μια κοινωνία κρίνεται με το πώς φέρεται σε αυτούς, που βρίσκονται στην αυγή της ζωής και στη δύση τους. Και τους πρώτους και τους δεύτερους τούς τσακίζει το ΠΑΣΟΚ σβήνοντας τα όνειρα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: