Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΈΞΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ «Επιχειρήσεις» κατά Al-Qaïda ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Έξι μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) σκοτώθηκαν σε επιχείρηση που διεξήχθη χθες Πέμπτη από τον μαυριτανικό στρατό εναντίον βάσης της AQMI στη Σαχάρα και τέσσερα «τράπηκαν σε φυγή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Μποϊλίλ.
Γάλλοι στρατιώτες προσέφεραν τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη σε μια επιχείρηση του μαυριτανικού στρατού που είχε στόχο την απελευθέρωση του Μισέλ Ζερμανό
Γάλλοι στρατιώτες προσέφεραν τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη σε μια επιχείρηση του μαυριτανικού στρατού που είχε στόχο την απελευθέρωση του Μισέλ Ζερμανό
Νωρίτερα σήμερα στο Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη στρατιωτική επιχείρηση του μαυριτανικού στρατού, στόχος της οποίας ήταν η απελευθέρωση ενός Γάλλου που κρατείται όμηρος από τον Απρίλιο. Η επιχείρηση απέτυχε. Η οργάνωση που ήταν ο στόχος της επιχείρησης είναι «αυτή που αρνείται να δώσει αποδεικτικά στοιχεία για τη ζωή του ομήρου και να αρχίσει το διάλογο για την απελευθέρωση του συμπατριώτη μας Μισέλ Ζερμανό, για την τύχη του οποίου δεν έχουμε τίποτε νεότερο σήμερα», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι «γάλλοι στρατιώτες προσέφεραν τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη σε μια επιχείρηση του μαυριτανικού στρατού που είχε στόχο την αποτροπή μιας επίθεσης της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) εναντίον της Μαυριτανίας».
«Η οργάνωση των τρομοκρατών είναι αυτή που εκτέλεσε τον βρετανό όμηρο (Έντουιν Ντάιερ) πριν από ένα χρόνο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Κατά την επιχείρηση που διεξήχθη υπό τους Μαυριτανούς, εξουδετερώθηκε η ομάδα των τρομοκρατών και απετράπη το σχέδιο επίθεσης εναντίον μαυριτανικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο όπου διεξήχθη η επιχείρηση. Ο Μισέλ Ζερμανό κρατείται στο βόρειο Μαλί.

Η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της AQMI είχε επιβεβαιωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από επίσημη μαυριτανική πηγή, η οποία ωστόσο δεν είχε διευκρινίσει ότι στόχος της ήταν η απελευθέρωση του Γάλλου.
«Η επιχείρηση, στόχος της οποίας ήταν μια βάση τρομοκρατών, έληξε. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αρκετοί ένοπλοι τρομοκράτες, σε αυτή τη βάση τους στην έρημο, η οποία χρησιμεύει ως καταφύγιο για τους τρομοκράτες της AQMI», σύμφωνα με επίσημη μαυριτανική πηγή.

Ένας μεσολαβητής από το Μαλί, ο οποίος στο παρελθόν συμμετείχε σε πολλές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ευρωπαίων ομήρων, επιβεβαίωσε ότι ήταν μια επιχείρηση για την απελευθέρωση του γάλλου ομήρου. Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στο Μάγρεμπ ζήτησε την απελευθέρωση αρκετών μελών της που κρατούνται σε χώρες της περιοχής και απείλησε να εκτελέσει τον 78χρονο Ζερμανό, ο οποίος απήχθη στις 19 Απριλίου στο Νίγηρα, αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά της πριν από τις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο που επικαλείται διπλωματικές πηγές, «γαλλικές επίλεκτες δυνάμεις» εξαπέλυσαν την επιδρομή με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Στην επιχείρηση εναντίον των μελών της AQMI, μετείχαν «γαλλικές ειδικές δυνάμεις» με την τεχνολογική και επιμελητειακή στήριξη των ΗΠΑ, γράφει η ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Η επιχείρηση προκάλεσε την «ανησυχία» της ισπανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζουν οι εφημερίδες El Pais και ABC, ενώ για την El Mundo, η Μαδρίτη «εξέφρασε τη διαφωνία της στις γαλλικές αρχές» για την επιδρομή, την ώρα που δύο ισπανοί όμηροι κρατούνται από την AQMI. Η οργάνωση δρα σε περιοχή της ερήμου στα σύνορα του Νίγηρα, του Μαλί, της Μαυριτανίας και της Αλγερίας. Ο βασικός δράστης της απαγωγής των Ισπανών αυτών είναι ένας 52χρονος πολίτης του Μαλί, που καταδικάστηκε την Τετάρτη στο Νουαξότ σε 12ετή κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα.

Τον Ιούνιο του 2009, η AQMI εκτέλεσε τον Έντουιν Ντάιερ, έναν βρετανό τουρίστα που είχε απαχθεί έξι μήνες νωρίτερα. Το Λονδίνο είχε αρνηθεί να υποχωρήσει στα αιτήματά της. Η Γαλλία συνεργάζεται στρατιωτικά με το Μαλί και τη Μαυριτανία για την καταπολέμηση της δράσης της AQMI στην περιοχή.
«Η γαλλική στρατιωτική υποστήριξη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνδρομής της Γαλλίας στις χώρες της περιοχής που πολεμούν την τρομοκρατία», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: