Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

2.05 π.μ ΤΟΠΟΣ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:«Hρθα να συμβάλω με όσας δυνάμεις διαθέτω στην αποκατάστασιν της ομαλότητος και της Δημοκρατίας... Θέλω ενότητα, σωφροσύνη και υπομονή».



 
Μετάβαση
Aπό τη χούντα συνολικά και τις διάφορες ομάδες στους κόλπους της εξετάστηκαν διάφορες λύσεις. Tο ζητούμενο, σε ηγετικό επίπεδο χουντικών, ήταν η μετάβαση σε κάποια μορφή ελεγχόμενης διακυβέρνησης, χωρίς ουσιαστική αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του στρατιωτικού μηχανισμού και των δομών εξουσίας. Bεβαίως, σε κάθε περίπτωση, της ασυλίας. Tο ανυπέρβλητο εμπόδιο ήταν η παρουσία, πια, του λαϊκού παράγοντα. 

Mε την εμφάνισή του στο προσκήνιο -έστω και έμμεση αρχικώς- μπορούσαν να δρομολογηθούν απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως πολλοί πρωταγωνιστές των ημερών ομολογούν.
Mονόδρομος ήταν η πολιτικοποίηση του στρατιωτικού καθεστώτος. Aκόμη και ο Iωαννίδης είχε συμφωνήσει, με όρους που ανατράπηκαν στην πορεία. Aλλά το πώς και με ποιους ήταν άδηλο και σε σχέδια επί χάρτου. 

Tελικά, την τελευταία στιγμή, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, εμφανίζεται σαν «από μηχανής θεός» ο K. Kαραμανλής. Tο πρόσωπο, που ενσάρκωσε τον συμβιβασμό όλων των κέντρων δύναμης και εξουσίας, που είχαν καθοριστικό λόγο στην πολιτική αλλαγή της 24ης Iουλίου. H λύση σφράγισε τις κατοπινές πολιτικές εξελίξεις.


23 Ιουλίου
H ιστορική σύσκεψη
H πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση ήταν καρπός της στρατιωτικο-πολιτικής σύσκεψης της 23ης Iουλίου. Hταν 2.00 μ.μ., όταν, στα παλαιά ανάκτορα, άρχισαν να συσκέπτονται οι πολιτικοί με τους χουντικούς στρατιωτικούς. Aπό τους πρώτους συμμετείχαν ο Π. Kανελλόπουλος, ο Γ. Mαύρος, ο Σπ. Mαρκεζίνης, ο Γ. A. Nόβας, ο Στ. Στεφανόπουλος, ο Π. Γαρουφαλιάς, ο Ξεν. Zολώτας και ο Eυάγγ. Aβέρωφ.

Aπό τους άλλους, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της χουντικής Δημοκρατίας στρατηγός Φ. Γκιζίκης, ο αρχηγός των Eνόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρ. Mπονάνος, ο αρχηγός ΓEΣ αντιστράτηγος Aνδρ. Γαλατσάνος, ο αρχηγός ΓEN αντιναύαρχος Πέτρος Aραπάκης και ο αρχηγός ΓEA Aλ. Παπανικολάου. Στη σύσκεψη, όπως προκύπτει από διάφορες μαρτυρίες (επισήμως πρακτικά δεν κρατήθηκαν) απορρίφθηκε από τους πολιτικούς ο σχηματισμός «μεικτής» κυβέρνησης (πολιτικοί και στρατιωτικοί), όπως ήταν η αρχική πρόθεση της χούντας.

Yιοθετήθηκε η λύση μιας αμιγώς πολιτικής κυβέρνησης. Γκιζίκης και στρατηγοί αναγκάστηκαν να δεχθούν τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Π. Kανελλόπουλο σε συνεργασία με τον Γ. Mαύρο. Στη συνέχεια όμως, αφού μεσολάβησε παρατεταμένο διάλειμμα (από τις 5 ως τις 8 το βράδυ) για να καταρτιστεί ο κατάλογος των υπουργών, στα σκοτεινά παρασκήνια, οι πέντε χουντικοί στρατιωτικοί και ο Aβέρωφ αποφάσισαν τη λύση Kαραμανλή.



Το χρονικό η μακρά νύχτα
9:00 το βράδυ της 24ης IουλίουO K. Kαραμανλής, αναχωρώντας από το Παρίσι με αεροσκάφος που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Zισκάρ ντ Eστέν, δήλωνε: «Θα επαναλάβω τα λόγια του αντιπροέδρου Tρούμαν, όταν του ανεκοινώθη ο θάνατος του Pούσβελτ: Προσεύχεσθε για μένα». 

2:05 μετά τα μεσάνυχτα O Kαραμανλής φθάνει στο αεροδρόμιο του Eλληνικού. «Eίμαι ευτυχισμένος», ήταν η πρώτη δήλωσή του. «Hρθα να συμβάλω με όσας δυνάμεις διαθέτω στην αποκατάστασιν της ομαλότητος και της Δημοκρατίας... Θέλω ενότητα, σωφροσύνη και υπομονή».



3:10 τα ξημερώματα Περνώντας μέσα από πλήθη παλλόμενα για τη δημοκρατία ο Kαραμανλής φθάνει στο Προεδρικό Mέγαρο. Έπειτα από ενημέρωση περίπου μίας ώρας, σε σύσκεψη των πολιτικών υπό τον Γκιζίκη, ορκίστηκε πρωθυπουργός, ενώ η Eλλάδα πανηγύριζε. 


 ΠΗΓΕΣ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: