Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΣ ΜΠΟΡΙΣΟΦ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

Η υπόθεση της συμμετοχής ή όχι της Βουλγαρίας στο σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη φαίνεται πως λαμβάνει πλέον κωμικοτραγικές διαστάσεις.

Από την μία, η Σόφια με τις τελευταίες της κινήσεις δίνει την εντύπωση πως ενεργοποιείται ξανά προς την κατεύθυνση συμμετοχής της στο πρόγραμμα ενώ ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συνεχίζει να μιλάει για τον τερματισμό του σχεδίου με τον πλέον σαφή και παραστατικό τρόπο.

Η Μόσχα επισήμως φαίνεται να έχει «πειστεί» από την Σόφια πως η Βουλγαρία αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα του ζητήματος. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Transneft, Μιχαήλ Μπάρκοφ «Οι Βούλγαροι συνέταροί μας συνεχίζουν να αναλύουν τις παραμέτρους του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αναφορικά με την οικονομική του αποδοτικότητα και με τις περιβαλλοντολογικές του συνέπειες. Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αντιλαμβάνονται πως η αποχώρηση από το σχέδιο δεν πρόκειται να αποβεί προς όφελός τους».

Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται πως η Σόφια συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 4,88 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στην συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Από την άλλη, ο Μ. Μπορίσοφ «ξαναχτυπά» και χωρίς καμία περιστροφή ούτε λίγο ούτε πολύ αποκαλύπτει και τον τρόπο αποχώρησης της χώρας του από το project. «Δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να υλοποιηθεί» σημείωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. «Η θέση της κυβέρνησής μας είναι ξεκάθαρη, χρειαζόμαστε να δούμε την περιβαλλοντολογική μελέτη» και συμπλήρωσε πως δεν βλέπει πως η μελέτη αυτή θα είναι θετική ως προς την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Ο γλαφυρός Μ. Μπορίσοφ εξήγησε επίσης πως «Εάν τραβήξω την Βουλγαρία εκτός του σχεδίου θα πρέπει να πληρώσουμε όλα τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου και ο Πούτιν θα νευριάσουν πάρα πολύ. Όμως, όταν δημοσιοποιηθεί η περιβαλλοντολογική μελέτη θα μπορέσουμε να αποτραβηχτούμε χωρίς να χρεωθούμε όλες τις κατηγορίες επειδή σκοτώσαμε το σχέδιο». Προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας η δήλωση του Μ. Μπορίσοφ στα αγγλικά έχει ως εξής: «If I pull Bulgaria out of the project, we are going to have to pay all penalties, and Prime Minister Papandeou of Greece and Putin will be mad at us. Once the environmental assessment comes out, we will be able to pull out without having to bear all negatives for killing the project».

Πέραν όλων των γεωπολιτικών αναλύσεων που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί αναφορικά με το ενεργειακό παίγνιο στην Ευρασία το ερώτημα του defence-point.gr προς την Σόφια και ειδικά προς τον πρωθυπουργό της φίλης χώρας είναι απλό και ξεκάθαρο:
«Μας δουλεύετε κύριε Μπορίσοφ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: