Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Το απότομο ξύπνημα των Σκοπίων


Θορυβημένα παρουσιάζονται τα Σκόπια από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο. Άρθρο της εφημερίδας Utrinski Vesnik συνιστά την προσοχή στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και καλεί τα Σκόπια να διδαχθούν από την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας. Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στη Βουλγαρία, η οποία αναφέρεται ως "αντιπρόσωπος της Ελλάδας" στο ζήτημα της ονομασίας!

Απογοητευμένοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να περιμένουν θετική εξέλιξη από τη Χάγη. Μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, τα Σκόπια κατηγορούν το Διεθνές Δικαστήριο ότι συνάδει με τις πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Θεωρούν πως αν και η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι και πρέπει να παραμείνει αμετάκλητη διαδικασία, η απόσχιση του ωστόσο δεν έχει έδαφος στο διεθνές δίκαιο, διότι το δικαστήριο δεν οδηγήθηκε από τους κανονισμούς αλλά από την πολιτική πραγματικότητα.(!) Αυτό, για τα Σκοπια, σημαίνει πως είναι σχεδόν απίθανο να κερδίσουν τη δίκη εναντίον της Ελλάδας, εφόσον ΝΑΤΟ και ΕΕ επιμένουν στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αντί να τους δεχτούν με το προσωρινό όνομα FYROM.
Και δικαιολογούν αυτό τους το συμπέρασμα λέγοντας πως αντί το δικαστήριο να αποφανθεί για το αν η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου είναι νόμιμη ή όχι, έλαβε υπόψιν του μόνο τη νομιμότητα της διακήρυξης της Πρίστινα, δηλαδή, αποφάνθηκε με βάση τη μορφή και όχι την ουσία της διαμάχης. Επομένως, αν ισχύσει το ίδιο και στη δική τους αγωγή εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Διεθνές Δικαστήριο θα τους πει ότι η Ελλάδα δεν έθεσε βέτο στο ΝΑΤΟ, διότι οι αποφάσεις είναι συναινετικές και η Ελλάδα δεν ήταν το μόνο μέλος που εμπόδισε την είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία. 

Και είναι όντως έτσι. Όσο κι αν προωθήθηκε η απειλή του βέτο, ιδιαίτερα προς εσωτερική κατανάλωση, η αλήθεια παραμένει πως η Ελλάδα δε χρειάστηκε να ασκήσει βέτο, εφόσον η ΠΓΔΜ δε δέχτηκε επίσημη πρόσκληση για είσοδο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το γιατί οι γείτονες μας επιμένουν να αρνούνται αυτή την πραγματικότητα, είναι αυτονόητο.  

Ένα είναι βέβαιο πλέον για αυτούς. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα εκδώσει την ετυμηγορία που επιθυμούν, δηλαδή ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Και επιπλέον, δεν γνωρίζουν αν, ακόμη και αυτή η ετυμηγορία θα τους ανοίξει τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπό την προσωρινή ονομασία τους.

Όσο κι αν αρέσκονται στο να ονομάζουν  "νομικούς ακροβατισμούς" τις αποφάσεις της Χάγης, γεγονός παραμένει πως τα Σκόπια κατηγόρησαν την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και συνεπώς η ετυμηγορία του Δικαστηρίου θα αφορά μόνο αυτήν. Εάν έως τώρα πίστευαν πως θα μπορούσαν να τα έχουν μονά-ζυγά δικά τους, καιρός να το ξανασκεφτούν.
Κοσοβάροι γιορτάζουν την απόφαση του Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της διακύρηξης ανεξαρτησίας τους, βγάζοντας φωτογραφίες στον "ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ" οβελίσκο στην πρωτεύουσα τους Πρίστινα. Φωτογραφία: AP


Αριστοτέλης Ιατρόπουλος
Macedonia Hellenic Land

Δεν υπάρχουν σχόλια: