Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Σαν τη γάτα με το ποντίκι!

defencepoint
Με συστηματικές κινήσεις αυξάνει συνεχώς η Άγκυρα την πίεση στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη τη «στρατηγικά ψύχραιμη» στάση της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ενώ το «Τσεσμέ» το οποίο κινούνταν σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Σαμοθράκης, περί τις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής αποχώρησε από την περιοχή και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, η Τουρκία "ξανακτύπησε" στο Νότιο Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες αργότερα, το «Πιρι Ρέϊς» από τις 07.00 το πρωί της Κυριακής άρχισε να κινείται σε θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου με κατεύθυνση δυτικά σαφώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τη στενή παρακολούθηση περιπολικού ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα επέμβασης.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της κατάστασης είναι αυτονόητο ότι η Άγκυρα κάθε άλλο παρά διατεθειμένη είναι να εφαρμόσει το θερινό μορατόριουμ αλλά καθώς θεωρεί ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά τον συσχετισμό ισχύος, θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση. Η ελληνική πλευρά πρέπει τάχιστα να εκπονήσει μία νέα πολιτική. Η "στρατηγική ψυχραιμία" είναι αδιέξοδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: