Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Έκοψαν 200 ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ

lovpapak
ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πανικός επικράτησε σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ στα μέσα της εβδομάδας, όταν πηγαίνοντας στις τράπεζες να εισπράξουν τις συντάξεις του Αυγούστου, τούς περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το ποσό που εισέπρατταν κάθε μήνα, αυτή τη φορά, ήταν μειωμένο κατά 200 ευρώ, ακόμα και για συντάξεις των 600 ευρώ! Συνταξιούχος των 650 ευρώ που πήγε την περασμένη Τετάρτη στην Εθνική Τράπεζα, για εισπράξει την σύνταξή της, πήρε μόλις 450 ευρώ, χωρία βέβαια η υπάλληλος της τράπεζας να μπορεί να της δώσει εξήγηση για την μείωση αυτή.

Ούτε όμως το υπουργείο Εργασίας προέβη σε κάποια διευκρίνιση, καθώς για τις συντάξεις των 600 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου των ήδη συνταξιούχων, δεν προβλέπεται καμία μείωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα αφορά το ΙΚΑ, το οποίο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει όλο το ποσό των συντάξεων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη. Λέγεται δε, ότι το ποσό που τώρα κόπηκε θα δοθεί στην επόμενη σύνταξη.

Τι προβλέπει όμως το τελικό και γεμάτος ανατροπές νομοσχέδιο για την βασική σύνταξη, τις περικοπές και το ΛΑΦΚΑ που πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι ή αυτοί που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη;

- Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και θα υποκαταστήσει πλήρως το ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια σήμερα στην ηλικία, όμως, των 60 ετών. Η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και θα αποτελεί το προνοιακό κομμάτι που θα καταβάλει το δημόσιο στα Ταμεία.

Τα Ταμεία που διαθέτουν άνω του 1/3 των εσόδων από κοινωνικούς πόρους θα επιβαρύνονται τα ίδια για τη βασική σύνταξη των μελών τους. Τη βασική σύνταξη θα δικαιούνται όσοι -σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- θεμελιώσουν για πρώτη φορά δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2018. Το ποσό της βασικής σύνταξης θα μειώνεται στην περίπτωση θεμελίωσης με μειωμένο ποσό λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου. 

Το ύψος της βασικής σύνταξης θα είναι πλήρες για όλους όσοι εκτός από το όριο της ηλικίας των 65 ετών πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 35 έτη.
Όσοι έχουν θεμελιώσει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη νωρίτερα θα συνταξιοδοτηθούν με τον ισχύοντα νόμο αλλά με μικρότερα ποσά αναπλήρωσης που είναι 2% ετησίως, όπως στο ΙΚΑ. Όσοι όμως συνταξιούχοι εισέπραξαν τις μειωμένες συντάξεις δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

-         Η παρακράτηση τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις θα εφαρμοστεί από την 1.8.2010. Θα παρακρατείται κατά την καταβολή της σύνταξης και θα καθορίζεται ως εξής: 5% για συντάξεις από 1.401 μέχρι 2.000 ευρώ, 7% για συντάξεις από 2.001 μέχρι 2.500 ευρώ, 9% για συντάξεις από 2.500 μέχρι 3.000 ευρώ και 10% για συντάξεις από 3.001 και πάνω.

-         Οι επικουρικές συντάξεις δεν έχουν αλλάξει και κατά τον κ. Λοβέρδο έχουν διασωθεί. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει μελέτες βιωσιμότητας. Δύο μήνες μετά την εκπόνηση των μελετών, τα διοικητικά συμβούλια των επικουρικών φορέων πρέπει να προτείνουν αναπροσαρμογή των συντάξεων. Εάν δεν γίνει αυτό από τα Δ.Σ., η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Συνεπώς, η μείωση των συντάξεων που έγινε στους συνταξιούχους του ΙΚΑ δεν αφορά ούτε τις επικουρικές.

-         Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι όμως και όσα αναφέρονται στο άρθρο 11 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αφορά την αναπροσαρμογή συντάξεων και ορίων ηλικίας, το οποίο έγινε αφορμή μεγάλης σύγκρουσης ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συντάξεων, τόσο της βασικής όσο και της αναλογικής και της επικουρικής, ανάλογα με την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του ΑΕΠ αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του αντίστοιχου κατά περίπτωση ασφαλιστικού Ταμείου. Με βάση αυτό το άρθρο, ο υπουργός Εργασίας έχει την ευχέρεια και να «παγώσει» αλλά και να μειώσει τις συντάξεις. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο μετά από μελέτη που θα εκπονήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και η οποία προβλέπεται να υποβάλλεται κάθε διετία.

ΠΗΓΗ:PRESS TIME

Δεν υπάρχουν σχόλια: