Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εμφραγμα σε όλη τη χώρα

Οι αντλίες των πρατηρίων υγρών καυσίμων «στέρεψαν», όπως και η υπομονή των οδηγών και των επαγγελματιών, ενώ η αγορά «βουλιάζει» αργά και βασανιστικά.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών δήλωσαν αποφασισμένοι να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση συνεχίζοντας την απεργία διαρκείας, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρεμπόδισαν ακόμα και τη διέλευση φορτηγών και βυτιοφόρων ιδιωτών και εταιρειών.

Άμεση ήταν η επέμβαση του εισαγγελέα ποινικής δίωξης της Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή, ο οποίος έδωσε εντολή στις αστυνομικές Αρχές για σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος όσων παρεμποδίζουν τη διέλευση των φορτηγών. Επί ποδός ήταν χθες και η Εισαγγελία Αθηνών ώστε να δοθεί άμεσα εντολή σε περίπτωση που υπάρξουν αντίστοιχες παρεμποδίσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου των Βυτιοφορέων, κ. Άγγελος Φάλαρης, η τάση είναι κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, καθώς όπως τόνισε απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μεταξύ των προέδρων των σωματείων Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως αποφασίστηκε να συνεχιστεί η απεργία, αλλά και να κλιμακωθούν τα μπλόκα σε διυλιστήρια και ιδιωτικές εταιρείες βυτιοφόρων, ώστε να εμποδίσουν την τροφοδοσία καυσίμων στα πρατήρια.

Από την πλευρά τους οι βενζινοπώλες, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, τηρώντας στάση αναμονής, εν όψει και της δημόσιας διαβούλευσης πάνω στις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και αφορά τον κλάδο τους.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Κιούσης, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που συνεδρίασε χθες αποφάσισε, συναισθανόμενη και την αγωνία των πολιτών, να μην προχωρήσει ο κλάδος σε κινητοποιήσεις στην παρούσα φάση, καθώς υπάρχει χρόνος για να διατυπώσει ο κλάδος τις απόψεις του σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο από σήμερα το πρωί τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρατηριούχοι αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου και κυρίως σε αυτή που καταργεί το μέτρο της απόστασης μεταξύ δύο πρατηρίων, που σήμερα είναι περίπου στα 200 μέτρα.
Η κερδοσκοπία πάντως σε όλη την Ελλάδα οργιάζει και σύμφωνα με καταγγελίες τα περισσότερα πρατήρια πωλούν πλέον την σούπερ αμόλυβδη πάνω από 1,8 με περιπτώσεις ακόμα και πάνω από 1,9 ευρώ/λίτρο!

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης που αντιδρούν στην απελευθέρωση της αγοράς μεταφορών, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους οδηγούς των ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά και στους αγρότες λόγω της έλλειψης καυσίμων, ενώ διχάζει την κοινή γνώμη.
Θεσσαλονίκη: Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε χθες το μεσημέρι εντολή για σχηματισμό δικογραφιών, σε βάρος ατόμων, που παρεμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών και βυτιοφόρων ιδιωτών και εταιρειών καυσίμων από και προς τα διυλιστήρια της πόλης.

Πάνω από το 60-70 % των πρατηρίων στη Μακεδονία και τη Θράκη έχει μείνει χωρίς βενζίνη. Ο συνολικός αριθμός των βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μικρός, αφού δεν ξεπερνά τα τριάντα και οι ποσότητες καυσίμων που μεταφέρονται είναι μικρές. Αποτέλεσμα είναι πολλά πρατήρια να ανοίγουν για λίγες ώρες και να κλείνουν ξανά, όταν εξαντληθούν τα αποθέματά τους.
Στη συμπρωτεύουσα από προχθές το απόγευμα γίνονται μεμονωμένες τροφοδοσίες πρατηρίων από κάποια βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης. Μάλιστα, κάποια από τα βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης φορτώνουν καύσιμα ακόμη και από γειτονικές πόλεις της Θεσσαλονίκης.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του σωματείου στη Βόρεια Ελλάδα Γιάννης Γιαβρίδης, διαβεβαίωσε ότι οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης δεν εμποδίζουν τον ανεφοδιασμό ιδιωτικών οχημάτων από τα διυλιστήρια.

Πελοπόννησος: Οι μεταφορείς δημοσίας χρήσεως έχουν παρατάξει τα φορτηγά τους στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Αρκαδίας Τάσο Κακλαμάνο «υπάρχουν καύσιμα στην αγορά και των πέντε νομών της περιφέρειας και εάν οι πολίτες διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και δεν σπεύσουν στα πρατήρια μαζικά για ανεφοδιασμό στην Αρκαδία και την Λακωνία, θα υπάρχουν καύσιμα για τρεις περίπου ημέρες».
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: