Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η Τουρκία σκοτώνει με χημικά τους Κούρδους !


Μια φωτογραφία, ως γνωστόν, λέει χίλιες λέξεις. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τα συγκλονιστικά στιγμιότυπα που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι εικόνες δείχνουν τα πτώματα
 οκτώ νεαρών κούρδων ανταρτών, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας, που φέρουν βαρύτατα εγκαύματα. « Αυτό οφείλεται προφανώς σε χημικά όπλα » λέει ο βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά» Αντρέι Χούνκο. « Και η χρήση τέτοιων όπλων είναι ρητώς απαγορευμένη από το πολεμικό δίκαιο ».

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η εξόντωση των ανταρτών έγινε μεταξύ 8 και 15 Σεπτεμβρίου 2009 στην επαρχία Χακάρι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. Αυτόπτες μάρτυρες εξιστόρησαν το γεγονός προβάλλοντας ιδιαίτερα ότι τα θύματα- όλοι μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ- θανατώθηκαν από οβίδες με χημικά. « Στη συνέχειαπολτοποιήθηκαν από άρματα μάχηςή πυροβολήθηκαν από τους στρατιώτες » είπε ένας από αυτούς. Εκατοντάδες άλλοι, πρόσθεσε, έχασαν το φως ή τη φωνή τους από τον βομβαρδισμό με τα χημικά όπλα.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στους γερμανούς ακτιβιστές τον περασμένο Μάρτιο, κατά την επίσκεψή τους σε εμπόλεμες ζώνες. Στη συνέχεια παραδόθηκαν για εξέταση στο ιατρικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- Επεντορφ. « Το πόρισμα του ινστιτούτου επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες των Κούρδων » δήλωσε ο κοινωνιολόγος Μάρτιν Ντόλτσερ. « Και αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία διέπραξε βαρύ έγκλημα πολέμου ».

Δεν είναι η πρώτη καταγγελία για χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία. Ηδη το 1999 ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ΖDF είχε ανακοινώσει ότι είχε στη διάθεσή του «ισχυρές ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία παραβίαζε την απαγόρευση του σχετικού διεθνούς νόμου». Οι οβίδες αυτές, σύμφωνα με τον σταθμό, είχαν χρησιμοποιηθεί τον Μάιο του 1999 εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ.

« Η Τουρκία έχει υπογράψει τις συνθήκες εναντίον τέτοιων όπλων. Επομένωςοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και να επιβάλουν ανάλογες κυρώσεις » λέει ο βουλευτής.

Η Αγκυρα τηρεί σιγήν ιχθύος. Το αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να διερευνηθεί η υπόθεση έχει μείνει αναπάντητο. « O πρωθυπουργόςΕρντογάνδεν νοιάζεται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων » καταγγέλλει ο τούρκος ακτιβιστής Ακίν Μπιρντάλ. « Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξαλείψει ο τουρκικός στρατός το κουρδικό πρόβλημα- με κάθε μέσο! ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: