Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Σκόπια και Βουλγαρία σε μάχη προπαγάνδας για τα Αλβανικά Χωριά

macedoniahellenicland
Σκόπια και Βουλγαρία έχουν εμπλακεί σε μια πραγματική πολιτική μάχη προπαγάνδας πάνω σε Αλβανικό έδαφος, και συγκεκριμένα στην περιοχή κατά μήκος της λίμνης Οχρίδας. Το ζήτημα αφορά την καταγωγή, την εθνικότητα, και την ιθαγένεια των ανθρώπων που ζουν στα συνοριακά αυτά χωριά. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών  ανταλλάσσουν ακόμη και αμοιβαίες κατηγορίες για τη διανομή διαβατηρίων στους κατοίκους των χωριών Golloborde, Prespe, και Gore, όλα σε Αλβανικό έδαφος.
Τι λένε οι Σκοπιανοί
Η Vreme, εφημερίδα των Σκοπίων, δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο με τίτλο "Η γύμνια της βουλγαρικής δημαγωγίας στο Golloborde." Ο συντάκτης του άρθρου, Edmond Themelko, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της "Αλβανομακεδονικής" Συμμαχίας καθώς και της "Μακεδονικής" κοινότητας που ζει σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε ότι η κοινότητα θα στείλει υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ στα Τίρανα εναντίον των προσπαθειών της Βουλγαρίας να αφομοιώσει τη "Μακεδονική" μειονότητα που ζει στα παραμεθόρια χωριά της Αλβανίας. 

Κατηγόρησε ακόμη και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας και τα βουλγαρικά κρατικά όργανα ότι έχουν εξαπολήσει μια ευρεία εκστρατεία σε αυτά τα χωριά, σε μια προσπάθεια να πείσουν την κοινότητα και τους κατοίκους να δηλώνουν ότι είναι Βούλγαροι, και όχι "Μακεδόνες". Ο Themelko είπε επίσης ότι η Βουλγαρία επιδιώκει με ανέντιμο τρόπο  να επωφεληθεί από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Πρέσπας, υποσχόμενη βουλγαρικά διαβατήρια και άλλες διευκολύνσεις, με την προϋπόθεση ότι θα δηλώνουν πως έχουν βουλγαρική υπηκοότητα.

Τι λένε οι Βούλγαροι
Ύστερα από μια σειρά άρθρων στα Σκοπιανά ΜΜΕ, ο Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, Βούλγαρος υπουργός άνεφ χαρτοφυλακίου για θέματα της Διασποράς, εξέδωσε δήλωση στα ΜΜΕ, με την οποία εξέφρασε τόσο την πεποίθησή του όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης, ότι η ΠΓΔΜ έχει εμπλακεί σε μια εκστρατεία προπαγάνδας σε όλα τα χωριά που κατοικούνται από Αλβανούς και "Μακεδόνες" για να τους πείσει να δηλώνουν "Μακεδονική εθνικότητα. 

Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, η παρακολούθηση των τριών Αλβανικών περιοχών Golloborde, Prespe, και Gore, δείχνει ότι η Σκοπιανή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για τη χορήγηση "Μακεδονικής" ιθαγένειας σε 100.000 Βούλγαρους που ζουν στα χωριά αυτά τα οποια βρίσκονται σε αλβανικό έδαφος. Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, που αναγκάζει τους ανθρώπους να περιμένουν τρία με τέσσερα χρόνια πριν λάβουν υπηκοότητα, οι Σκοπιανοί παραδίδουν διαβατήρια μέσα σε μόλις δυο μήνες και με την καταβολή μόνο 50 ευρώ. 

Είναι φανερό πως τα Σκόπια κάνουν ότι μπορούν για να αποδείξουν την παρουσία μεγάλης "Μακεδονικής" μειονότητας στην Αλβανία, με δεδομένο πως η Αλβανία θα προβεί σε απογραφή του πληθυσμού το 2011.
 
Ο Krasimir Karakachanov, Βούλγαρος πολιτικός και ηγέτης του κόμματος "Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα" , κάλεσε δημοσίως την βουλγαρική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να διασφαλίσει πως η βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία θα αυτοπροσδιορίζεται ως Βουλγαρική, και όχι ως "Μακεδονική" 

Ο Karakachanov είπε επίσης ότι το βουλγαρικό κράτος είχε αγνοήσει αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών και τόνισε ότι ένα ακόμη παράδοξο είναι πως όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες με βουλγαρική ιθαγένεια στην Αλβανία που είχαν Ορθόδοξα ονόματα έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα, ενώ εκείνοι που είχαν μουσουλμανικά ονόματα, δεν ήταν σε θέση να λάβουν τη βουλγαρική υπηκοότητα. Αντ 'αυτού, έχουν λάβει "Μακεδονική" υπηκοότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: