Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.




Το πρόσφατο ( 29 – 30 / 6 /2010 ) περιστατικό με το υδρογραφικό – ωκεανογραφικό τουρκικό πλοίο CESME που έπλεε ή διενεργούσε έρευνες κοντά στη Σαμοθράκη , εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , μου ξύπνησε μνήμες παλαιοτέρων περιστατικών , ορισμένα από τα οποία τα έζησα από κοντά . Ας τα θυμηθούμε .

1978 Το αλιευτικό « ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ψ » , εμβολίζεται από Τούρκικη τορπιλάκατο , 4 ν.μ ΝΑ , από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης . Η Αλεξανδρούπολη θρηνεί για τον πνιγμό ενός 20χρονου παλικαριού , μέλους του πληρώματος του αλιευτικού .

1981 Το αλιευτικό « ΠΛΑΝΗΤΗΣ » , 3 ν.μ ΝΑ της Σαμοθράκης καταλαμβάνεται από το πλήρωμα Τουρκικού πολεμικού πλοίου και οδηγείται στην Ίμβρο . Το αλιευτικό μαζί με το πλήρωμα του απελευθερώνονται μετά από 3 ημέρες .

1982 Τα αλιευτικά « ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ » και « ΓΛΑΡΟΣ » , 4 ν.μ ΝΑ , από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , καταλαμβάνονται από το πλήρωμα Τουρκικού πολεμικού πλοίου και οδηγούνται στο λιμάνι της Αίνου . Τα αλιευτικά και τα πληρώματά τους απελευθερώνονται μετά από 10 ώρες .

1993 Το αλιευτικό « ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΗΣ » 10 ν.μ ΝΑ , από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (διεθνή ύδατα ) , παίρνει εντολή από Τούρκικο πολεμικό να το ακολουθήσει στο λιμάνι της Αίνου . Ο κυβερνήτης του αλιευτικού αρνείται και από το Τούρκικο πολεμικό ρίχνουν κάβο στο αλιευτικό για να το ρυμουλκήσουν αναγκαστικά .Μετά από « μάχη » το αλιευτικό ξεφεύγει με πολλές ζημιές και μετά από ώρες , ρυμουλκείται από άλλο αλιευτικό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης .

2002 Το αλιευτικό « ΔΕΣΠΟΙΝΑ » κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα καταλαμβάνεται από το πλήρωμα Τουρκικού πολεμικού πλοίου και οδηγείται στο λιμάνι της Αίνου .Το πλήρωμα του αλιευτικού ελευθερώνεται μετά από λίγες ημέρες και το σκάφος μετά από 10 μήνες .

2005 Τρία Τουρκικά πολεμικά πλοία (2 κανονιοφόροι και 1 αντιτορπιλικό ) πλέουν προκλητικά κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα

2009 Τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Σαμοθράκης που μετέφερε προσωπικό και υλικά για τη συντήρηση του Φάρου της βραχονησίδας Ζουράφα .Όλο το περιστατικό κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα αλιέα της περιοχής .

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ
ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Αλεξανδρούπολη 1-7-2010

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α )
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια: