Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Οκτώ χρόνια από τη θυσία των πέντε στα Κούκλια.




Το 8ο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών, αντιπτέραρχου Στυλιανού Δεμέναγα, επισμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου και σμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, τελέστηκε χθες από τον ιερό ναό Αποστόλου Λουκά στα Κούκλια.

Του μνημοσύνου προέστη ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης.


Μετά το θρησκευτικό μνημόσυνο, συγγενείς των αδικοχαμένων αξιωματικών ανάμεσά τους και τα τρία μικρά κοριτσάκια του Πάρη Αθανασιάδη, πήγαν στην περιοχή όπου κατέπεσε και συνετρίβη το μοιραίο ελικόπτερο το πρωινό της 10ης Ιουλίου 2002. Στο χώρο αυτό βρίσκεται το μνημείο των πέντε αξιωματικών. Εκεί τελέστηκε τρισάγιο, ενώ προηγουμένως δρομείς μετέφεραν από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου φλόγα και άναψαν βωμό.

Μια υπόσχεση που τιμήθηκε

Στην ομιλία του ο κοινοτάρχης Κουκλιών Χριστάκης Μιλτιάδου ανέφερε ότι «η κοινότητα Κουκλιών, τηρώντας την υπόσχεση που έχει δώσει από το 2002, όταν το μοιραίο ελικόπτερο της Ε.Φ. που βρισκόταν σε εντεταλμένη υπηρεσία και πτήση από τη Λευκωσία προς το αεροδρόμιο Πάφου και την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου κατέπεσε με αποτέλεσμα να πάρει μαζί του και τους πέντε αξιωματικούς επιβάτες του, τελεί σήμερα το 8ο κατά σειρά μνημόσυνο αυτών των πέντε αξιωματικών της Ε.Φ. και ελπίζουμε σήμερα τα οράματα και οι ελπίδες τους, που δεν πρόλαβαν να δουν, να πραγματοποιηθούν. Καθήκον όλων μας είναι να μην αφήσουμε τον δαίμονα της λήθης να διαγράψει από τις μνήμες μας την προσφορά αυτών των πέντε αξιωματικών που έθεσαν πάνω από τις οικογένειές τους την υπηρεσία προς την πατρίδα».

Αποκαλυπτήρια

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Υπουργός Υγείας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια μικρού μαυσωλείου, το οποίο έχει ανεγερθεί στο χώρο του μνημείου, από την κοινότητα και το ΓΕΕΦ και στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει μέρος από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Η εκδήλωση έληξε με κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Υγείας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, την Εκκλησία, τους γονείς, τις συζύγους, τα παιδιά και τα αδέλφια των αδικοχαμένων αξιωματικών, από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, από εκπρόσωπο της Ελληνικής πρεσβείας, από βουλευτές, εκπρόσωπους κομμάτων και οργανώσεων.

Αφοσίωση στο καθήκον

Ο υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημοσύνου, είπε ότι «αυτοί οι άνθρωποι με πρωτοστάτη τον Αρχηγό Φλωράκη έπεσαν εν ώρα καθήκοντος αφοσιωμένοι πάντοτε στην υπηρεσία τους. Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά. Δείχνει ότι υπάρχουν άτομα που υπηρετούν με αφοσίωση και κάνουν το παν για την πατρίδα. Χάσαμε έναν αρχηγό αγέρωχο, στιβαρό, αυστηρό και με πολλή αγάπη για αυτή την πατρίδα, για αυτό τον τόπο. Θα θυμόμαστε πάντα και θα τιμούμε τους πέντε αξιωματικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: