Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Σκάνδαλο με άρωμα κυπριακό

Ο στενός φίλος και εξάδελφος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν τουλάχιστον ώς το 2004, όπως όλα δείχνουν, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της περίφημης offshore εταιρείας «,», η οποία εκείνη την εποχή εμφανιζόταν να αγοράζει ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια ενεπλάκη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αλλά και στην αγορά του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, γράφει το «Πρώτο Θέμα». 

Όπως έχει πιστοποιηθεί πλέον, συνεχίζει η εφημερίδα, ύστερα από αλληλογραφία μεταξύ των κυπριακών Αρχών και της Αρχής για το ξέπλημα του μαύρου χρήματος, ο Π.Ζ. ήταν ο άνθρωπος που είχε τις μετοχές της «Torcaso Investments Limited», η οποία συστάθηκε ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στις 3/08/1999 από το δικηγορικό γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης και Υιοι. Μέτοχος ήταν η «ATS Trustees», αλλά ο πραγματικός μέτοχος (beneficial owner) της εταιρείας ήταν ο Π.Ζ. Ωστόσο, διευκρινίζει το «Πρώτο Θέμα», το 2004 η εταιρεία άλλαξε μέτοχο και από την «ATS Trustees» όλες οι μετοχές της μεταβιβάστηκαν στο δικηγόρο κ. Γιώργο Τριανταφυλλίδη, με διεύθυνση την ίδια με αυτή του δικηγορικού γραφείου. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Torcaso Investments Limited» είναι 1000 ευρώ. 

Όπως αναφέρει περαιτέρω η εφημερίδα, η εταιρεία αγόρασε το 1999 ακίνητο δεύτερου ορόφου στην οδό Κομνά Τράκα 3, το οποίο το 2004 πέρασε στην κατοχή του πρώην υπουργού. Επιπλέον, το 2000, η Torcaso αγόρασε διώροφη κατοικία, ακριβώς δίπλα από το σπίτι της οδού Κομνά Τράκα, το οποίο το 2007 κατέληξε στη Μονή Βατοπεδίου. 

Η έρευνα του ΣΔΟΕ
 
Όπως επίσης γράφει το «Πρώτο Θέμα», πρώην στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας εμπλέκεται στην υπόθεση των προμηθειών για άρματα μάχης και πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας «KraussMaffei». Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μία από τις εταιρείες του ομίλου αυτού πλήρωνε ξεχωριστά τις προμήθειες στον αντιπρόσωπο στην Αθήνα. Οι προμήθειες πληρώνονταν δύο φορές τον χρόνο σε μια κυπριακή εταιρεία, που διατηρούσε δύο λογαριασμούς στη Λαϊκή Τράπεζα, σε ένα από τα υποκαταστήματα της Λευκωσίας. 

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ, φαίνεται ότι την προμήθεια 1% λάμβανε ένα πρώην στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η σύμβαση προέβλεπε την παράδοση των 24 Α/Κ πυροβόλων PzH 2000, 24 οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών, 4 περονοφόρων οχημάτων φορτοεκφόρτωσης πυρομαχικών, ενός εξομοιωτή εκπαιδεύσεως (βολής-οδήγησης), αγνώστου αριθμού προηγμένων πυρομαχικών τύπου DM72 (SMART 155) και Συστημάτων Τμηματικών και Προωθητικών γεμισμάτων (MCS). Η εταιρεία «Deutsche Elno», που είχε αναλάβει αντισταθμιστικά ύψους περίπου 1 εκατομ. ευρώ, κατέβαλε ένα ποσοστό των προμηθειών είτε σε λογαριασμούς της Κύπρου, είτε σε επιταγές στο όνομα του παραλήπτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: