Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Κοινωνική και εσωκομματική έκρηξη


Κάθε ημέρα που περνάει το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι οι κοινωνικές εκρήξεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των σκληρών, ακραίων μέτρων που επιβάλλει στην οικονομία, το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες. Το πιστοποιεί η οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που διαμαρτύρονται για τη δραστική περικοπή των αποδοχών τους και τις δραματικές αλλαγές στην εργασία, τις συντάξεις, την καθημερινότητά τους.

Το επιβεβαιώνουν, όμως, και τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους σε βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης και δεν διστάζουν να εκφραστούν δημόσια, ακόμη και να καταψηφίσουν στη Βουλή ρυθμίσεις, όχι δευτερεύουσας σημασίας, αλλά νομοσχεδίων που αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, όπως το ασφαλιστικό και η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.

Τα επεισόδια με καβγάδες μεταξύ υπουργών, βουλευτών και στελεχών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε μόνιμη βάση, καθώς και άλλοι υπουργοί κατά περίπτωση, όπως η κ. Ξενογιαννακοπούλου την εβδομάδα που πέρασε, δέχονται τα πυρά βουλευτών που επικαλούνται το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μοιράστηκε αφειδώς σε επίπεδο υποσχέσεων και τώρα έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Το εσωκομματικό σκηνικό συμπληρώνεται από τις φωνές διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και τους δημάρχους που έχουν βγει στο αντάρτικο λόγω του «Καλλικράτη» και του αποκλεισμού τους από τα ψηφοδέλτια.

Τα φαινόμενα αυτά, σε συνδυασμό με την, ακραία σκληρή, οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, έχουν οδηγήσει το κύρος της σε καταρράκωση και την επιρροή του ΠΑΣΟΚ σε ραγδαία συρρίκνωση, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ψέματα, σφάλματα και αντιφάσεις και υπογραμμίζοντας τις δημόσιες κόντρες υπουργών.

Την ευκαιρία αυτή οφείλει να αξιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει σχέδιο για να βγάλει την οικονομία από τα δεσμά του μνημονίου, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του τόπου και να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα από την καταιγίδα των μέτρων του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: