Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Νέα περιπέτεια ή διπλωματικό παίγνιο στη ΝΑ Μεσόγειο;


Τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου αναμένεται να βρεθεί στα ανοιχτά της Γάζας το πλοίο «Amalthea» που αναχώρησε στις 10 Ιουλίου από το λιμάνι του Λαυρίου. Την πληροφορία έδωσε ο Γιουσέφ Σαουάνι, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης που διατηρεί ο γιος του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Δεδομένων των πληροφοριών που είχαν διαρρεύσει οφείλουν όλες οι πλευρές να διευκρινίσουν τόσο το τι συζήτησαν κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων και κυρίως τι συμφωνήθηκε. Ευθύνονται οι Λίβυοι για την αθέτηση της συμφωνίας, ή η πληροφορία που ήθελε το πλοίο να καταπλέει στο αιγυπτιακό λιμάνι Ελ-Αρίς ήταν λανθασμένη;

Εάν υπάρχει θέμα αθέτησης της συμφωνίας από λιβυκής πλευράς, τότε πρόκειται για ένα ακόμη παίγνιο υψηλού ρίσκου του εκκεντρικού ηγέτη της Λιβύης. Όλος ο κόσμος πλέον γνωρίζει ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, ωστόσο, κατά καιρούς συνεχίζει να προκαλεί είτε για να μην παρουσιάσει την εικόνα του… «προσκυνημένου» είτε διότι απλώς πιστεύει αληθινά ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το άτομό του (δεν πρόκειται περί κακίας, αλλά για παρατήρηση συμβατή με το ψυχογράφημα του Λίβυου ηγέτη, όπως αυτό έχει καταρτιστεί από αρμόδιες υπηρεσίες)…

Υπάρχει όμως και τρίτη εξήγηση, πολύ πιο… διεθνολογική και ρασιοναλιστική: ένας ηγέτης σαν τον Καντάφι με φιλοδοξίες ανάδειξης σε ηγέτη της αφρικανικής ηπείρου, ένα θέμα το οποίο τον είχε φέρει σε ευθεία σύγκρουση με το αιγυπτιακό καθεστώς και όχι μόνο, δεν θα μπορούσε ούτε να αφήσει τον Ερντογάν να δρα ανεξέλεγκτος και να κερδίζει τις εντυπώσεις, ούτε την ευκαιρία να εκθέσει το Κάιρο.

Είναι προφανές ότι οδηγεί τους Ισραηλινούς σε ένα δίλημμα: είτε να επιδεινώσουν τις σχέσεις τους με τη χώρα του, κάτι που δεν επιθυμεί το Τελ Αβίβ, είτε να υποχωρήσουν με κάποιο τρόπο, ένα σενάριο το οποίο δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό και για τις δυο πλευρές. Οι Ισραηλινοί αν αποφασίσουν να δώσουν μια τέτοια νίκη – και μάλιστα αναίμακτη – στον Καντάφι θα έχουν εκθέσει για τα καλά τον Ερντογάν, ενώ την ίδια στιγμή θα ισχυριστούν ότι όποιος δεν χρησιμοποιεί εκβιαστική λογική, μπορεί αν διαπραγματευθεί μια λογική λύση.

Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει εάν το πλοίο αγκυροβολήσει στα ανοιχτά της Γάζας και με τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας στραμμένα πάνω του, ακολουθήσει μαραθώνια διπλωματική διαδικασία που θα οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι σχεδιασμοί σπανιότατα καταλήγουν να εφαρμοστούν χωρίς παραλλαγές, ενώ ο κίνδυνος αιφνίδιας κλιμάκωσης λόγω κάποιου κακού χειρισμού μιας από τις πλευρές, πάντα θα παραμονεύει…

defence point

Δεν υπάρχουν σχόλια: