Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Απελευθερώθηκε το ελληνικό φορτηγό πλοίο «MV Ariana»


Απελευθερώθηκε το ελληνικό φορτηγό πλοίο «MV Ariana»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιούσενκο, ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση του ελληνικού φορτηγού πλοίου MV Ariana και του ουκρανικού πληρώματός του, που κρατούνταν για περισσότερο από 7 μήνες από Σομαλούς πειρατές.

"Οι Ουκρανοί ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Εκφράζω τη χαρά μου προς τα 24 παλληκάρια (του πληρώματος), τις οικογένειές τους και ολόκληρη την Ουκρανία για τη νίκη αυτή", σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του. Πηγή στους κόλπους των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών διευκρίνισε στο γαλλικό πρακτορείο ότι η τελευταία ομάδα πειρατών εγκατέλειψε το πλοίο γύρω στις 14:15 ώρα Ελλάδος.

"Αυτήν τη στιγμή γίνονται εργασίες στο πλοίο για να λειτουργήσει η μηχανή του", προσέθεσε η πηγή αυτή. Οι Σομαλοί πειρατές, οι οποίο κρατούσαν από τον περασμένο Μάιο το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο MV Ariana, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι έλαβαν λύτρα 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι το πλοίο και οι 24 ουκρανοί ναυτικοί του θα απελευθερώνονταν άμεσα.

Το Ariana, που πλέει υπό σημαία Μάλτας και ανήκει στην εταιρεία All Ocean Shipping που εδρεύει στην Αθήνα, κατελήφθη στις 2 Μαΐου στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ στις 26 Νοεμβρίου ένας άλλος πειρατής είχε ανακοινώσει ότι το πλοίο είχε αφεθεί ελεύθερο έναντι 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ότι διαφωνίες της τελευταίας στιγμής είχαν οδηγήσει σε ματαίωση της συναλλαγής.

Οι σομαλοί πειρατές κρατούν και ένα δεύτερο ελληνικό πλοίο, το μήκους 330 μέτρων σούπερ τάνκερ Maran Centaurus, το οποίο κατελήφθη στις 29 Νοεμβρίου με πλήρωμα που αποτελείται από εννέα Έλληνες, 16 Φιλιππινέζους, δύο Ουκρανούς και έναν Ρουμάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: