Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Ο νέος Εκλογικός Νόμος -“Σταυρός”... τέλοςΤο τελικό σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο έχει στα χέρια του ο Γ. Ραγκούσης...

Με το νέο Νόμο ο εκλογικός χάρτης αλλάζει τελείως, μαζί και οι συνήθειές μας στο ... παραβάν.
Ο σταυρός προτίμησης καταργείται αφού δημιουργούνται 180 μονοεδρικές περιφέρειες και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέγουν απλά το κόμμα και όχι Βουλευτή, ενώ οι υπόλοιποι 120 Βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα.
Η πιθανότητα αυτοδυναμίας το πρώτου κόμματος ενδυναμώνεται καθώς με βάσει το νέο Νόμο θα αρκεί ποσοστό 40,2% καθώς το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται και με περίπου 40 έδρες, ενώ η αυτοδυναμία αποσυνδέεται με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Έθνος” παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή. Αν ένα κόμμα κερδίσει μια περιφέρει μπορεί να μπει στη Βουλή ακόμη και αν δεν συγκεντρώσει στην επικράτεια το 3%, σκέψη που ίσως ανοίξει το δρόμο και για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές σε μειονοτικά κόμματα.
Οι ... σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη διοικητική διαίρεση της χώρας με τις περιφέρειες θα είναι πλέον 15 ή 11.
Οι νέες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Για παράδειγμα η Αθήνα θα διαιρεθεί σε 36 μονοεδρικές, η Θεσσαλονίκη σε 14 και ο Πειραιάς σε 7.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει άμεσα με τη συνέναιση των άλλων κομμάτων.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: