Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

«Έκπληξη» προαναγγέλλει η Χαμάς στην επέτειο της ίδρυσής της







Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της Χαμάς αναμένονται σήμερα στη Γάζα Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της Χαμάς αναμένονται σήμερα στη ΓάζαΜε μια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Γάζας, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς γιορτάζει τα 22 χρόνια από την ίδρυσή της. Στη συγκέντρωση αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της Χαμάς, η ηγεσία της οποίας έχει προαναγγείλει μια «έκπληξη». Εικάζεται ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση θα ανακοινώσει εάν θα αποδεχθεί η όχι ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ.

Η Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, απέσυρε όλα τα οδοφράγματα ενόψει μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στόχος των ισλαμιστών της Χαμάς είναι να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος, ώστε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι έχασε τη δημοτικότητά της μετά την ισραηλινή επιχείρηση κατά της Γάζας πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν 1.400 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Νοέμβριο αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι η Χαμάς πραγματοποιεί δοκιμές ρουκετών μεγαλύτερου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξουν βαθύτερα το Ισραήλ σε σχέση με παλαιότερα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή που έχει περιοριστεί στη Δυτική Όχθη, μετά τη δια της βίας ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση πως επιδιώκει την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου σε αυτό το φτωχό θύλακα όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 και βρέθηκε στο διεθνές επίκεντρο στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης (ιντιφάντα) το 2000. Έκτοτε η οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Εν μέσω των εορτασμών της 22η επετείου της ίδρυσης του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ υποσχέθηκε στην παλαιστινιακή οργάνωση ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει στον αγώνα της κατά του Ισραήλ, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: