Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Καταδικάζει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου τη δολοφονία δημοσιογράφου στην Τουρκία


«Ούτε ασφαλείς, ούτε ελεύθεροι»

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδικάζει τη δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε σκάνδαλο διαφθοράς στη δυτική Τουρκία, εκτιμώντας ότι το κλίμα που επιβάλλεται με τις επιθέσεις και τη σκληρή κριτική των Αρχών στα μέσα ενημέρωσης ενθαρρύνει τους δράστες τέτοιων ενεργειών. «Δεν είμαστε ούτε ασφαλείς, ούτε ελεύθεροι» φωνάζουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι...

Σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ζητά την άμεση σύλληψη του δραστών

«Οι δημοσιογράφοι στις τοπικές κοινωνίες διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα» αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και καλεί την Τουρκία «να εντοπίσει τους δολοφόνους το συντομότερο δυνατόν και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη γιατί εκείνοι που θέλουν να σιωπήσουν τους δημοσιογράφους δεν πρέπει να ενθαρρύνονται από χρονοβόρες διαδικασίες».

Ο δημοσιογράφος Σιχάν Χαγιρσεβενέρ 53 χρόνων, χτυπήθηκε με τρεις σφαίρες στη μέση πολυσύχναστου δρόμου, την ώρα που έβγαινε από το γραφείο της εφημερίδας του «Guney Marmara'da Yasam» στην περιοχή Μπαντίρμα της δυτικής Τουρκίας. Ο δημοσιογράφος ερευνούσε τοπικό σκάνδαλο διαφθοράς και είχε δεχθεί πολλές φορές απειλές κατά της ζωής του.

Το μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Ινστιτούτου και επικεφαλής της επιτροπής του IPI στην Τουρκία, Φεράι Τινκ, τονίζει στη σχετική ανακοίνωση: «Πιστεύουμε ότι το κλίμα που επιβάλλεται από τις Αρχές όταν επιτίθενται και ασκούν κριτική στα μέσα ενημέρωσης με πολύ σκληρά λόγια ενθαρρύνει τους δράστες τέτοιων ενεργειών».

«Δεν είμαστε ούτε ασφαλείς, ούτε ελεύθεροι»

«Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ούτε ασφαλείς, ούτε ελεύθεροι» δηλώνει ταυτόχρονα η τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι η δολοφονία του Σιχάν Χαγιρσεβενέρ αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη χώρα.

Ο Χασιρσεβενέρ είναι ο πρώτος δημοσιογράφος, μετά από τον Χραντ Ντινκ (δολοφονήθηκε από υπερεθνικιστή Τούρκο το 2007 στην Κωνσταντινούπολη) που χάνει τη ζωή του λόγω αυτών που έγραφε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Τούρκων Δημοσιογράφων Ζαφέρ Ατάι.

Τόνισε ότι ο δολοφονηθείς είχε λάβει πολές απειλές για τη ζωή του γιατί έγραφε και κατάγγειλε τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Η ελευθερία του Τϋπου στην Τουρκία έχει υποστεί πλήγματα μετά από την ένταση που προκλήθηκε πέρσι μεταξύ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό όμιλο της χώρας Dogan, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση ότι λειτουργούσε ως κόμμα της αντιπολίτευσης ασκώντας συνεχώς «αντικυβερνητική κριτική».

Μάλιστα, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προτρέψει τους πολίτες, να μην αγοράζουν εφημερίδες και περιοδικά που ανήκουν στον όμιλο και να μην παρακολουθούν το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk που ανήκει στον όμιλο Dogan...

Δεν υπάρχουν σχόλια: