Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ολοκλήρωση της αναστήλωσηςτου Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων.





Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η καθαίρεση ικριωμάτων και γερανογεφυρών, μετά την αποπεράτωση της αποκατάστασης των οροφών του Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2002 και ο στόχος ήταν να απομακρυνθούν τα οξειδωμένα συνδετήρια στοιχεία που υπήρχαν από την αναστήλωση Μπαλάνου (1910-1917).

Συνολικά αποξηλώθηκαν 255 αρχιτεκτονικά μέλη και αναστηλώθηκαν 333, συνολικού βάρους μεγαλύτερου από 600 τόνους. Η μελέτη του υλικού της αποξήλωσης, σε συνδυασμό με κατακείμενο υλικό, επέτρεψε την αναστήλωση των οροφών σε επιφάνεια διπλάσια από αυτή που είχε γίνει με την αναστήλωση Μπαλάνου.

Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης, τα Προπύλαια αποτελούν το μοναδικό μνημείο της Ακρόπολης που είναι στεγασμένο, καθώς διατηρεί τμήμα των οροφών του. Η είσοδος προς τα μνημεία του βράχου, μέσω της κεντρικής διάβασης των Προπυλαίων, ανάμεσα από δυο ιωνικούς κίονες επιτρέπει στους επισκέπτες να προσλαμβάνουν τη μοναδική εμπειρία του στεγασμένου χώρου ενός από τα πλέον εντυπωσιακά μνημεία της κλασικής αρχαιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: