Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥΣ




ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ



ΑΝΑΡΧΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΚΙΝΗΜΑ



ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΡΧΙΑ


ΑΝΑΡΧΟΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ


ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗ ΑΝΑΡΧΙΑ



ΑΝΑΡΧΟΠΑΣΙΦΙΣΜΟΣ






ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε από κοντά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αναρτώ το ευρετήριο σημαιών των διαφόρων αναρχικών κινημάτων, που παρουσιάζει τις διάφορες σημαίες ανάλογα με τις μεταξύ των κινημάτων διαφορές. Στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών κυμάτιζε η σημαία, με το κόκκινο και το μαύρο χρώμα. Το κόκκινο συμβολίζει τον σοσιαλισμό, το μαύρο τον αναρχισμό. Και η συνύπαρξή τους στη σημαία συμβολίζει τη συνύπαρξη αναρχικών και σοσιαλιστικών ιδεωδών, στα πλαίσια του κινήματος του αναρχοσυνδικαλισμού


ΑΝΑΡΧΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Βασικότερη φυσιογνωμία του αναρχοκαπιταλιστικού κινήματος υπήρξε ο οικονομολόγος, φιλόσοφος και ερασιτέχνης ιστορικός Μάρει Ρόθμπαρντ (Murray Rothbard). O Ρόθμπαρντ μέσα από τη μελέτη των οικονομικών συστημάτων που επικράτησαν ιστορικά έφτασε στα παρακάτω συμπεράσματα:

1.Ότι το κράτος συνιστά τον κύριο διαταράκτη κάθε ομαλής οικονομικής δραστηριότητας που συνίσταται στις εθελούσιες συναλλαγές μεταξύ συναινούντων ατόμων.

2.Οτι το βασικό κίνητρο της διατάραξης της οικονομικής ζωής από το κράτος υπήρξε η υφαρπαγή μέρους του παραγόμενου κοινωνικού προϊόντος από τις ομάδες εκείνες που ήλεγχαν τον κρατικό μηχανισμό (μέσω της φορολογίας, της νόθευσης του νομίσματος και της πληθωριστικής επέκτασης του) .

3.Ότι βασική προϋπόθεση μιας ομαλής κοινωνικής συμβίωσης είναι η αμοιβαία αναγνώριση της λεγόμενης ιδιοκτησίας επί του εαυτού (self-ownership), δηλαδή της δυνατότητας αυτοδιάθεσης του ατόμου με μοναδικό κριτήριο τη δική του θέληση δίχως έξωθεν επιβολή,θέληση η οποία περιορίζεται μονάχα από το σεβασμό στην ιδιοκτησία των άλλων.


ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΡΧΙΑ

Ο Τζων Σερζάν (John Zerzan) ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο της πράσινης αναρχίας.

Υποστηρίζει πως αιτία για την οικολογική καταστροφή είναι ο ίδιος ο πολιτισμός που είναι από τη φύση του εκμεταλλευτικός και καταστροφικός. Σύμφωνα με τον Σερζάν ο πολιτισμός οριοθετήθηκε από την εξημέρωση των φυτών, των ζώων αλλά και του ίδιου του ανθρώπου. Το σύστημα ουσιαστικά «καλλιεργεί» τους ανθρώπους για την «υπερ-μηχανή». Οι πράσινοι αναρχικοί προτάσσουν μία από τις πιο ριζοσπαστικές θεωρίες. Δεν υποστηρίζουν την επιστροφή στη λίθινη εποχή ή την αναβίωση του τροφοσυλλέκτη-κυνηγού. Επιθυμούν η ανθρωπότητα να αρχίσει να αναρωτιέται βαθιά για την πραγματικότητα η οποία της δόθηκε και να αρχίσει να εξετάζει ζητήματα που θεωρεί δεδομένα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δρουν με δύο, κυρίως, μέσα: Δημιουργία νέων κοινοτήτων σύμφωνα με τις ιδέες τους και αντίσταση στους θεσμούς των οργανισμών της εξουσίας.

ΑΝΑΡΧΟΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Ο Αναρχοφεμινισμός συνδυάζει τον αναρχισμό με τον φεμινισμό. Ο όρος επινοήθηκε, και η φιλοσοφία του κατάγεται, από το δεύτερο κύμα φεμινισμού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60.

Ο αναρχοφεμινισμός έλαβε την έμπνευσή του από συγγραφείς και θεωρητικούς των αρχών του 20ου αιώνα όπως η Έμμα Γκόλντμαν και η Voltairine de Cleyre. Η φεμινίστρια του πρώτου κύματος Mary WollstonecraftΙσπανικού εμφύλιου πολέμου, μια αναρχική και φεμινιστική ομάδα, οι “Ελεύθερες Γυναίκες”, είχε πρωτοαναρχικές ιδέες. Κατά τη διάρκεια του οργανώθηκε για την υπεράσπιση αναρχικών και φεμινιστικών ιδεών.

Οι αναρχοφεμινιστές κριτικάρουν τις ιδέες πολλών από τους παραδοσιακούς αναρχικούς θεωρητικούς όπως οι Πιέρ-Ζοζέφ ΠρουντόνΜιχαήλ Μπακούνιν. Αυτοί έβλεπαν την πατριαρχία ως ένα ελλάσον πρόβλημα που είναι αναπόσπαστο μόνο στον καπιταλισμό και θα εξαφανιστεί μαζί με τον καπιταλισμό, ή όπως στη και περίπτωση του Προυντόν έφταναν να υποστηρίζουν την πατριαρχία (Ο Προυντόν έβλεπε την οικογένεια ως την πιο βασική μονάδα της κοινωνίας και της ηθικότητάς της και πίστευε πως οι γυναίκες είχαν την ευθύνη να εκπληρώσουν έναν παραδοσιακό ρόλο εντός της οικογένειας).


ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗ ΑΝΑΡΧΙΑ

Εδώ συμμετέχουν: Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex –δηλαδή η ομοφυλοφιλική και λεσβιακή κοινότητα


ΑΝΑΡΧΟΠΑΣΙΦΙΣΜΟΣ

Ο αναρχο-πασιφισμόςanarcho-pacifism, αφού δεν βρήκα κάποιον άλλο δόκιμο όρο) συνδυάστηκε πολλές φορές με την θρησκευτικότητα, αφού συνδέθηκε με προσωπικότητες όπως ο (χρησιμοποιώ κατευθείαν την ελληνική εκδοχή του αγγλικού όρου Γκάντι ή ο Τολστόι, βουδιστής ο πρώτος και χριστιανός ο δεύτερος. Παρόλαυτά, υπήρξαν στα χρόνια που ακολούθησαν αναρχοπασιφιστικές θεωρήσεις οι οποίες ξέφευγαν από τα όρια των θρησκειών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το συγκρότημα Crass, το οποίο αν και ασπάστηκε τις ιδέες του κύματος αυτού και το έκανε περισσότερο γνωστό στο ευρύτερο κοινό, τοποθετήθηκε κριτικά απέναντι στις θρησκείες και ιδιαίτερα στο χριστιανισμό.

Αναρχο-πασιφιστής υπήρξε για ένα διάστημα και ο Ζαν Πωλ Σαρτρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: