Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιτυχής δοκιμή ιρανικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς



Το Ιράν πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Sejil 2, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η δορυφορική τηλεόραση Al Alam μετέδωσε πως ο πύραυλος Sejil έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον πύραυλο Shahab, ο οποίος όπως ισχυρίζονται οι Ιρανοί μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος Sejil 2, που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα έχει δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ, αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, είχε δηλώσει πως το Ιράν θα προχωρήσει στην κατασκευή μιας βελτιωμένης έκδοσης του Sejil που θα μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ.

«Ο Sejil έχει ικανοποιητικό βεληνεκές, μεγάλη ακρίβεια και δυνατότητα καταστροφής. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον προηγμένα βαλλιστικά συστήματα. Είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις», είχε επισημάνει ο ίδιος.

Η παρούσα πυραυλική δοκιμή από το Ιράν «είναι η απάντηση στις νέες κυρώσεις», εκτιμά ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του.

«Πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα απάντηση προς τις κυρώσεις. Θα το αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται», τόνισε ο Μπράουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street, λίγο μετά τη συνάντησή του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κοπεγχάγη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. «Του εξέφρασα την ανησυχία μου, μετά την ιρανική δοκιμή πυραύλου και εκείνος τη δική του», πρόσθεσε ο Μπράουν.

«Η Γαλλία θεωρεί ότι η δοκιμή αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη ένδειξη για τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. «Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστη ένδειξη απέναντι στη διεθνή κοινότητα τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μίας απόφασης που καλεί το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς καθυστέρηση προς τις διεθνείς του υποχρεώσεις», ανέφερε ο Βαλερό. «Η ανακοίνωση μίας νέας δοκιμής του πυραύλου μέσου βεληνεκούς τύπου Sejil-2 είναι πολύ ανησυχητική», πρόσθεσε.

Πολύ ανησυχητική εξέλιξη χαρακτήρισε την επιτυχή πυραυλική δοκιμή και η γερμανική κυβέρνηση. «Η είδηση είναι πολύ ανησυχητική. Δεν είναι ένα νέο στάδιο προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η δοκιμή από το Ιράν ενός αναβαθμισμένου πυραύλου υπονομεύει την επιμονή του για ειρηνικές προθέσεις και θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από την διεθνή κοινότητα.

"Σε μία περίοδο που η διεθνής κοινότητα έχει προσφέρει στο Ιράν ευκαιρίες να αρχίσει να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης οι πυραυλικές δοκιμές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης για ειρηνικές προθέσεις.

Αυτές οι ενέργειες θα εντείνουν την σοβαρότητα και την απόφαση της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει το Ιράν υπεύθυνο για την συνεχιζόμενη αψήφιση των διεθνών του υποχρεώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα", τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Χάμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: