Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Αναγνώριση από κορυφαίο επιστημονικό οργανισμό για Ελληνίδα ερευνήτρια



Η καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη τιμάται με τον τίτλο «fellow» της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), του μεγάλου οργανισμού που εκδίδει το κορυφαίο περιοδικό Science.

Ο τιμητικός τίτλος απονέμεται σε αναγνώριση της συμβολής της Δρ Χαρβάτη σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και την παγκόσμια διάδοση της Τρισδιάστατης Μορφομετρίας.

Η απονομή θα γίνει κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της AAAS, στις 20 Φεβρουαρίου 2010, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Με τη μέθοδο της Τρισδιάστατης Μορφομετρίας που ανέπτυξε η Ελληνίδα ερευνήτρια, μια τεχνική απεικόνισης που ειδικεύεται στα απολιθώματα, αναλύθηκε για πρώτη φορά η μορφολογία του περίφημου κρανίου Hofmeyr.

Η έρευνα της επίλεκτης ομάδας γεωλόγων, αρχαιολόγων, βιολόγων και ανθρωπολόγων, στην οποία συμμετείχε ως βασικό στέλεχος η Δρ. Χαρβάτη, έδειξε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens προέρχεται από την Αφρική και δεν είναι απόγονος των Νεάντερταλ στην Ευρώπη.

Τα ευρήματα είχαν συμπεριληφθεί από το TIME Magazine στο Top 10 των επιστημονικών ανακαλύψεων το 2007.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Δρ Χαρβάτη κατέχει την έδρα Βιοαρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν της Γερμανίας, όπου αυτό τον καιρό στήνει το εργαστήριο Τρισδιάστατης Μορφομετρίας.

Παράλληλα, η Δρ. Χαρβάτη συνεχίζει τις συνεργασίες που έχει εδώ και χρόνια με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και με την ελληνική Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Σημαντικό αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η ανάλυση των ισότοπων στροντίου ενός δοντιού Νεάντερταλ 40.000 ετών, το οποίο που βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην θέση Λακωνίς Γυθείου.

Η Κατερίνα Χαρβάτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 από γονείς με καταγωγή την Ήπειρο. Το 1988 πέρασε στην Νομική Αθηνών, γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι δεν είναι αυτό που ήθελε να κάνει. Τελικά, αποφασίζει να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παίρνει το πρώτο της πτυχίο στην Βιολογική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Συνέχισε το διδακτορικό της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και στο City University of New York. Διατέλεσε μόνιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck της Λειψίας έως τον Οκτώβριο του 2009, οπότε ανέλαβε την έδρα Βιοαρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: